Србија и Балкан

РТ Балкан истражује ко је дао сигнал за хапшење Вељовића: Рука правде стигла до Ђукановићевог човека

На вест о хапшењу најближег Ђукановићевог сарадника из Управе полиције Абазовић је у свом стилу поручио да је рука правде стигла до Вељовића. Да ли ће та рука отићи даље?
РТ Балкан истражује ко је дао сигнал за хапшење Вељовића: Рука правде стигла до Ђукановићевог човека© Влада Црне Горе

Од кадета српске Војне академије, службе у Београду, до уласка у црногорску полицију и одбране режима Мила Ђукановића - тако би се могао описати развојни пут Веселина Вељовића, некадашњег шефа Управе полиције Црне Горе и Ђукановићевог саветника за безбедност који је данас ухапшен због сумње да је злоупотребио службени положај и учестовао у стварању криминалне организације и кријумчарењу. 

Иако за сва зла у Црној Гори оптужује Србију, Српску православну цркву и грађане Црне Горе који се изјашњавају као Срби, Вељовић некада није био таквог антисрпског опредељења.

Из родног Мојковца упутио се на Војну академију у Београду, где је након завршених студија службовао две године у Југословенској народној армији. Враћа се у родну Црну Гору где се запошљава у полицији. Командант Антитерористичке јединице МУП-а Црне Горе постаје 1995. године. У тренутку када је дошло до разлаза Момира Булатовића и Мила Ђукановића, Вељовић стаје на Ђукановићеву страну, где ће остати до данас, само повремено мењајући функције у сектору безбедности.

После пораза Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића на парламентарним изборима Вељовић је напустио место шефа Управе полиције. Остао је лични саветник Ђукановића за безбедност, али је и ту функцију изгубио након његовог пораза на председничким изборима ове године.

Специјално државно тужилаштво након промене састава и главног специјалног тужиоца кренуло је у хапшење многих припадника црногорских безбедносних служби, али и судија под сумњом да су током претходних деценија власти Мила Ђукановића злоупотребили службени положај и учествовали у криминалним радњама.

Међу ухапшенима данас се нашао и Вељовић.

Није први пут

Иако је вест о хапшењу Вељовића одјекнула регионом, посебно имајући у виду да је годинама био Ђукановићев човек од поверења, ово није први пут да су му лисице стављене на руке.

Он је ухапшен и на Цетињу 2021. године, под оптужбом да је започео напад демонстраната на полицију током протеста одржаних због устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Упркос снимку на коме се види како Вељовић командује напад на своје доскорашње сараднике, првостепеном одлуком је ослобођен оптужби

Специјално државно тужилаштво у штуром саопштењу данас наводи да је Вељовић ухапшен у акцији због злоупотребе службеног положаја, стварања криминалне организације и кријумчарења, али се још не зна шта се конкретно Вељовићу ставља на терет.

Његово име се претходних деценија везивало за броје афере и нерасветљена убиства која су се десила током његове службе, међу којима је и убиство главног уредника и оснивача листа "Дан" Душка Јовановића. Ипак, све је остајало само на нивоу непроверљивих прича.

Током година његовог управљања полицијом пребијани су новинари који су писали о шверцу цигарета, а бивши полицијски службеник Брајушко Барајушковић оптужио је управо Вељовића да је организовао такозване "црне тројке", групе које су пребијале неподобне новинаре и опозиционе политичаре.

У време његовог руковођења, из Управе полиције је 2011. године потекао фалсификовани листинг телефонских разговора тадашњег премијера Игора Лукшића. Тим листингом је покушана компромитација Игора Лукшића тако што се међу позиваоцима нашло име и осуђеног наркобоса Дарка Шарића. Иако је Лукшић, са места премијера, инсистирао на ефикасној истрази, никада није откривено ко је фалсификовао листинг.

Афера која се збила током његовог службовања је и такозвана "Лименка", када је брат Мила Ђукановића Ацо од државе наплатио 10 милиона евра на основу судске пресуде, јер држава није испунила уговор о уступању земљишта које је било у власништву Управе полиције.

Камп-хотел "Златица" у власништву Владе Црне Горе најпре је продат приватнику за 4,7 милиона евра, па потом откупљен за скоро дупло већу суму како би био коришћен за обуку Специјалне антитерористичке јединице. У истом кампу пред локалне изборе у Мојковцу 2013. године Вељовић је као службеник полиције држао политички говор. Потом се правдао да је у питању било предавање о НАТО интеграцијама.

Сукоб "Гранд" и "мојковачког" клана

Није тајна ни за домаћу ни за страну јавност да се већ деценијама преко Црне Горе врши шверц цигарета. У те сврхе Лука Бар користила се све до недавно, када је још увек актуелни премијер Дритан Абазовић тражио да се складишта у тој луци отворе, а цигарете без акцизних маркица спале.

Овај уносни посао шверца цигарета довео је до поделе на такозвани "Гранд" и "мојковачки" клан.

Називи ове две групе настали су по томе што су једни родом из Мојковца док су се други окупљали у подгоричком кафићу "Гранд". Наводни шеф ове групе је Зоран Лазовић, дугогодишњи функционер Агенције за националну безбедност.

Иако су некада били део власти, више нису у служби, већ су отишли у приватне воде. За њих се везује грађевинска фирма "Бемакс" која има монопол над државним инфраструктурним пројектима.

У такозваном "мојковачком" клану су, наводно, бивши премијер Душко Марковић и ухапшени Веселин Вељовић, обојица из Мојковца.

Обрт је настао када је Лазовић именован да буде помоћник Вељовићу у полицији. Како је тада упозоравала опозиција, био је то потез Ђукановића да спречи Мојковчане да наставе уносни посао шверца и превласт над том граном криминала да "Гранду".

Хапшење наручено споља, а не из Црне Горе?

Професор за област студија безбедности из Црне Горе Веселин Конатар каже за РТ Балкан да хапшење Вељовића никако не треба посматрати као изолован случај и ван контекста хапшења осталих актера црногорске криминалне хоботнице, као и свеукупног (гео)политичког односа међународне заједнице према Црној Гори.

"Дакле, сасвим је јасно да се процес 'чишћења' одређених политичких и криминалних структура, које угрожавају не само виталне националне интересе своје државе већ и међународне заједнице, одвија на иницијативу и под диригентском палицом Запада", тврди наш саговорник.

Црногорска полиција саопштила је данас да је акцију хапшења спровела са Еурополом, као и да трага за Александром Мркићем, чије име се везује за шверц цигарета.

Иако чињенице везане за хапшење Вељовића нису саопштене, а сходно његовој улози у свим догађањима на простору Црне Горе у последњих 20 година, разлога може бити више, каже Конатар.

"Од стварања 'батинашких ескадрона', до заједничких активности са појединим криминалним структурама", напомиње он.

Да пружају пуну подршку Специјалном државном тужилаштву данас су саопштиле бројне партије, а Абазовић је у свом стилу изјавио да је рука правде стигла и до Вељовића.

Огласила се и Демократска партија социјалиста, оценом да су увек подржавали рад Специјалног државног тужилаштва, али тврде да је индикативно да је Вељовић ухапшен под "незапамћеним притиском Дритана Абазовића". Како су најавили, чим буде формиран нови састав скупштине, тражиће да то буде једна од првих тема скупштинске расправе.

У Црној Гори се често говори да "руци правде" нико неће измаћи, каже и наш саговорник.

"Узимајући у обзир недостатак свеопштег политичког и друштвеног консензуса такве изјаве за сада изгледају веома бледо. Ако се томе додају нефункционалне и заробљене институције, координирана опструкција специјалног државног тужиоца, сасвим је илузорно очекивати неке спектакуларне резултате", напомиње Конатар.

Конатар закључује да ће свака темељна анализа и истрага процеса који су довели до стварања приватне, нефункционалне црногорске државе и експлозије криминала, недвосмислено довести, директно или индиректно, до најзначајнијих креатора црногорске политике у последњих 30 година, на челу са Ђукановићем.

image