Србија и Балкан

Неког ћемо Чумета из Црне Горе сигурно наћи: Абазовић и Мандић изнели податке о дуванској мафији

У скупштини Црне Горе одржана је седница Одбора за безбедност и одбрану где су Абазовић, као и Мандић изнели низ информација о криминалним дешавањима у земљи
Неког ћемо Чумета из Црне Горе сигурно наћи: Абазовић и Мандић изнели податке о дуванској мафији© R.R./ATAImages

Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да иза низа убистава у Црној Гори стоји "дуванска мафија", додајући да би требало објавити имена свих припадника такозване "седме управе".

"Лично мислим да је дуванска мафија убила Распоповића, Душка Јовановића, Жугића. Колико су наше институције спремне да реше ове случајеве, видећемо. Постоје имена, која смо наводили, и нека која нисмо, али рука правде их неће заобићи", казао је Абазовић у Скупштини Црне Горе где је одржан наставак седнице Одбора за безбедност.

Он је казао да је разговарао са директором Агенције за националну безбедност и да о такозваној "седмој управи" не постоје подаци о периоду пре 2000. године, јер је она била део МУП-а.

"Расформирана је 2000. године, тешко је да ћемо шта наћи у подацима, јер је режим имао манир да прикрива све податке у институцијама", рекао је Абазовић.

Како је рекао, дошло је време да се скину рукавице, па "ком опанци, ком обојци".

"Неког ћемо Чумета из Црне Горе тамо сигурно наћи, ту немам дилеме", сматра Абазовић.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић опет је тражио да се имена припадника споменуте управе обелодане, те да то не тражи случајно, јер ће се међу њима наћи имена оних који су створили криминалне кланове у Црној Гори.

"Мислим да могу да се реше убиства Душка Јовановића, Павла Булатовића, рањавање оперативца Предрага Шуковића", сматра Мандић.

Како је додао, Седму управу је основао Вукашин Мараш, а у њој су били припадници Јединице за специјалне операције при МУП-у Србије Љубиша Буха Чуме, Душан Спасојевић и остали.

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је како је приликом раздвајања тајне службе од МУП-а дошло до одношења документације, па зато у Министарству нема података нити архиве о Седмој управи.

Хапшење Мила Божовића политички обрачун да ДФ-ом

Тема седнице било је и хапшење председника општине Будва Мила Божовића, који је иначе члан Демократског фронта, а чијем адвокату није дозвољен увид у списе предмета.

Мандић је тим поводом казао да више верује Божовићу него институцијама, те да је индикативно да се хапшење десило 50 дана пред изборе.

"Мени ово личи на компромитацију ДФ-а. Ја осећам колика се неправда прави, а знам да то неће људи немо посматрати, посебно у Будви. Божовић је невин човек, познајем њега и његову породицу. Ако се докаже да сте били у праву, ја и Демократски фронт ћемо вам се извинити", поручио је Мандић.

Председник скупштинског Одбора за безбедност и један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић казао је да се "суђења Божовићу одвијају у британској Амбасади" и изразио озбиљну сумњу да је овај поступак контаминиран.

"Тамо се одвија и суђење за 'државни удар', претпостављам. Амбасадорка Медокс је саопштила један узнемирујућу став да сви треба да подржимо акцију СПО и тужилаштва иако нисмо видели доказе у случају Мила Божовића. Треба да јој пошаљемо поруку да смо ми независна држава, ако већ не зна шта ће да ради нека се заговара сајмовима, обилази плаже, преводи Шекспира и да нас пусти да стварамо ову државу онако како смо замислили на основу воље грађана", рекао је Кнежевић.

Рекао је да би било проблематично ако амбасадорка настави да се оглашава јер ћемо ми наше жалбе подносити директно њој.

"Она је забринута за улазак Црне Горе у ЕУ, она чија је земља изашла из ЕУ. Абазовић треба да јој додели држављанство па да је бирамо за тужиоца", рекао је Кнежевић.

Он је рекао да ће Црна Гора "пре победити на Евровизији него што ће се председник инаугурисати на Цетињу".

"Да питамо госпођу Медокс да пошаље хеликоптер за Милатовића он је њихов ђак са Оксфорда", рекао је Кнежевић.

Питао је да ли је поседовање криптованих телефона и апликације СКАЈ, кривично дело и казао да је адвокату Божовића, Милоју Јовановићу, одбијен увид у списе предмета.

"Зашто, ако је поступак јаван? Истрага није тајна, тужилаштво се понаша као Катнић у случају 'државни удар'. Дајте доказе против Божовића, да га и ми осудимо. Није поштено да решење Јовановићу који се налази у Подгорици, шаљу на адресу у Нови Сад. Дошао сам до закључка да је Мило Божовић био убачени елемент ДПС-а у редове ДФ-а. Испада да је био убачени кавчанин у редовима шкаљараца и обратно", рекао је Кнежевић и позвао тужилаштво да омогући Јовановићу увид у списе предмета.

Пoчетак седнице обележило је кашњење Абазовића и Аџића, на шта је Кнежевић реаговао ироничном изјавом.

"У овом тренутку, ја морам да констатујем, пошто нема господина Абазовића и Аџића морамо направити паузу од неколико минута да ступим у комуникацију са њима или са људима из његовог кабинета, да видимо да га нису заробили у Пећкој патријаршији, па да се није можда замонашио тамо јер га ево овамо нема. Да видимо је ли Дритан постао јеромонах Пајсије или је стварно у неким обавезама и не може да дође у предвиђено време", рекао је Кнежевић.

image