Србија и Балкан

Нема Земана, Чешка окреће други лист: Павел напокон шаље амбасадора на "Косово"

Чешка је до сада у Приштини у амбасади имала само отправника послова, јер су и Вацлав Клаус и Милош Земан били жестоки противници успостављања дипломатских односа са тзв. Косовом
Нема Земана, Чешка окреће други лист: Павел напокон шаље амбасадора на "Косово"Getty © Thomas Kronsteiner

После 15 година од признања самопроглашене независности тзв. Косова, Чешка први пут шаље амбасадора у Приштину. Тај потез су до сада блокирала два претходна председника Вацлав Клаус и Милош Земан.

Председник Чешке Петр Павел именовао је на предлог Владе 26 нових амбасадора Чешке у свету, међу њима и на Косову - Бохумила Мазанека, саопштило је у данас чешко Министарство спољних послова.

Мазанек спада у чешке каријерне дипломате са дипломом Државног института за међународне односе у Москви, а до сада је био амбасадор у Литванији, отправник послова на Тајланду и генерални конзул у Шангају у Кини и Катовицама у Пољској, пише "Радио Слободна Европа".

"Министарство дугорочно заговара да дипломатски односи са Косовом буду на највишем нивоу јер је потребно да се исправи апсурд да Чешка признаје независност Косова, има у земљи амбасаду али у њој нема амбасадора", казао је раније портпарол чешког Министарства спољних послова Данијел Дрејк.

Парадокс је и то што је као представник Европске уније у Приштини чешки дипломата Томаш Шуњог.

Чешка је до сада у Приштини имала само отправника послова, јер су и Вацлав Клаус и Милош Земан били жестоки противници одлуке владе тадашњег премијера Мирека Тополанека у мају 2008. године да се упркос оштрим протестима опозиције и поделама и у самој владајућој коалицији десног центра призна самопроглашена независност тзв. Косова.

"Волим Србију и Србе, не волим Косово. Земља на чијем челу су ратни злочинци не спада у заједницу демократских држава", казао је тадашњи председник Чешке Земан током посете Београду 2019. године.

image