Свет

Чешка ће први пут именовати амбасадора на Косову

"Неопходно је да се исправи апсурдна ситуација у којој Чешка признаје независност 'Косова', тамо постоји амбасада, али нема амбасадора", рекао је портпарол чешке владе Данијел Дрејк
Чешка ће први пут именовати амбасадора на Косову© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Чешка има амбасаду у Приштини, али ово представништво од самопроглашења косовске независности никада није водио чешки дипломата с пуноправном титулом. То ће се сада променити, пише чешки портал "Сезнам зправи", и преноси изјаву из тима за комуникацију с медијима председника Петра Павела, по којој је Павел спреман да именује амбасадора за "Косово".

"Председник је спреман на овај корак", потврдила је порталу Павелову намеру да именује амбасадора за тзв. Косово Ева Хромадкова из његовог прес-тима.

Иако је Чешка Република признала "Косово" 2008. године, то је увек било осетљиво питање – због спора са Србијом и њених блиских веза с Русијом. Слање амбасадора у отцепљену српску јужну покрајину до сада су спречавали бивши председници Вацлав Клаус и Милош Земан, који је инсистирао на томе да његова земља повуче признање косовске независности.

Према изворима портала "Сезнам зправи", чешка влада је 12. априла разматрала ово питање, а реч је о дипломати с дугогодишњом каријером који има искуства на позицији амбасадора.

"Не коментаришемо детаље именовања амбасадора. Министарство спољних послова већ дуго је при ставу да с Косовом успостави дипломатске односе на највиши ниво, јер је неопходно да се исправи апсурдна ситуација у којој Чешка признаје независност Косова, тамо постоји амбасада, али нема амбасадора", рекао је портпарол чешке владе Данијел Дрејк.

image