Србија и Балкан

Кнежевић: Тражили смо од Спајића место председника Скупштине и два министарства

Преговори о Влади Црне Горе су у пуном јеку, па су се тим поводом данас састали Милојко Спајић и носилац листе "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић
Кнежевић: Тражили смо од Спајића место председника Скупштине и два министарства© R.R./ATAImages

Носилац листе коалиције "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић састао се данас лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем на којем су конкретизовани захтеви о ресорима у будућој Влади Црне Горе.

Како је саопштио Кнежевић, на састанку су представници његове коалиције тражили троструко мање него што им припада.

"Тражили смо председника Скупштине и два министарства. На понижења нећемо пристати. Хлеба и лука ако треба, али с народом", поручио је Кнежевић.

Проблем са овим захтевом Кнежевића настао је јер је наводно Спајић у преговорима са Демократама место председника Скупштине обећао Алекси Бечићу. Ова информација није званично потврђена, већ су је пренели подгорички медији.

Покрет Европа сад није се оглашавао поводом данашњег наставка преговора.

Током претходне седмице ПЕС је обавио први круг разговора са представницима коалиције За будућност Црне Горе, Демократском Црном Гором, Социјалистичком народном партијом и Демосом. ПЕС је разговарао и са представницима Албанског форума, Албанске алијансе, Хрватске грађанске иницијативе и Бошњачке странке.

Из ПЕС-а су након обављених разговора рекли да је постигнут висок ниво сагласности о почетних десет принципа за формирање владе које је предложило председништво те странке као и да ће размотрити сугестије које су добили.

Мандић: Желимо да будемо део нове владе, али не желимо да будемо понижени

Један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Андрија Мандић рекао је данас да очекује да та опција буде део нове Владе Црне Горе, као друга најјача политичка опција потенцијалне владајуће коалиције и аутентични представник српског народа у тој држави.

Он је говорећи за Танјуг изнео мишљење како би на тај начин била окончана дискриминација српског народа у Црној Гори.

"Желели смо да констатујемо да она већина успостављена 30. августа 2020, када је оборен режим Мила Ђукановића у парламенту, а потом 2023. године преузета од стране једног од представника победника тих избора из 2020 и функција председника Црне Горе, да имамо снаге да пронађемо решење да формирамо владу за у наредне четири године и да урадимо оно што смо обећали", поручио је Мандић.

Потврдио је да је политичка опција коју заступа, имала неке понуде за учешће у саставу будуће владе.

"Ми који смо добили доминантну подршку српског народа, а друга смо по снази странка из те већине од 30. августа 2020. године, желели бисмо само да се настави она добра пракса, коју имамо и на локалном нивоу, јер држимо власт заједно у већини општина Црне Горе, да први по снази, у овом случају коалиција око Покрета за европску Србију (ПЕС), добије мандатара, а ми као наредна и двоструко јача од следећег на минулим изборима Демократске Црне Горе да добијемо место председника парламента и нека важна места у новој влади", рекао је Мандић.

Он је нагласио да су поменуте понуде биле можда бројне, али нису одговарале оном броју и значају који има коалиција "За будућност Црне Горе".

"Ми смо данас на састанку колегама саопштили да је важно да се уважи та снага и да оно што су нам грађани дали мора да се преслика и у будућој власти и руководству Скупштине Црне Горе, па иако нисмо испостављали конкретне услове, мислим да би требало да нам припадне мање функција, али да то буду одговорнија места и оно што је несумњиво, нама би требало да припадне место председника Скупштине ЦГ и неколико важних министарстава", навео је он.

Истакао је да би у наредном периоду требало постићи договор.

"Имали смо понуду да добијемо места два потпредседника у Влади и потпредседника у Скупштини, плус неколико мање важних ресора и мислимо да то није довољно, али желимо да постигнемо договор и будемо део владе, па мислимо да је неопходно да она има подршку најмање 49 посланика како бисмо могли да обезбедимо избор новог врховног државног тужиоца и неколико важних функција попут чланова судског и тужилачког савета", рекао је Мандић.

Истакао је да је важно да влада има широку подршку.

"Објаснили смо саговорницима и верујемо будућим партнерима, да треба да имамо широку подршку како се не би десило да та влада буду обарана неким спекулацијама из иностранства", нагласио је један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе“.

image
banner new
banner