Србија и Балкан

Турски амбасадор у Приштини: Дипломатским решењем до стабилности на Косову и Метохији

Избори на северу КиМ, уз пуно учешће српског становништва, пружили би неопходну основу за садржајне преговоре, оценио је Ангили
Maksim Konstantinovwww.globallookpress.com

Званична Анкара снажно подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, поручио је турски амбасадор у Приштини Сабри Тунч Ангили.

Ангили је, одговарајући на питање о ситуацији на северу КиМ, за приштински "Телеграфи" рекао да не постоји војно решење за то питање и да би само дипломатско решење обезбедило трајну стабилност.

"Стога све стране морају радити на постизању напретка у процесу дијалога. Ескалација није од помоћи. Дакле, желимо да видимо деескалацију на северу, што би отворило пут за наставак процеса дијалога", истакао је Ангили.

Он је навео да би избори на северу КиМ, уз пуно учешће српског становништва, пружили неопходну основу за садржајне преговоре.

"Турска ће бити спремна да допринесе овом процесу ако обе стране то желе", рекао је Ангили.

Оцењујући улогу Турске и председника Реџепа Ердогана у дијалогу Београда и Приштине, Ангили је рекао је да Турска има пријатељске односе и са Србијом и са тзв. Косовом. 

Турски амбасадор је истакао да Турска подржава процес дијалога уз посредовање ЕУ и да је спремна да има активну улогу ако обе стране затраже.

"Наш циљ је да ојачамо текући процес и помогнемо да се напредује тамо где је то потребно", рекао је турски амбасадор у Приштини.

image