Србија и Балкан

Старовић: Месецима су наше службе пратиле како Турска наоружава Приштину, упозорили смо Анкару

Државни секретар Министарства одбране Србије напомиње да је реч о наоружању које није дозвољено на КиМ и које не смеју да поседују тзв. косовске безбедносне снаге
Старовић: Месецима су наше службе пратиле како Турска наоружава Приштину, упозорили смо Анкару© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Државни секретар Министарства одбране Немања Старовић изјавио је данас да Турска интензивно ради на наоружавању, обучавању и оспособљавању такозваних косовских снага безбедности.

Старовић је за РТС истакао да је то у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, као и са Бриселским и свим другим релевантним споразумима.

"Наравно, ми смо све те процесе интензивно пратили, наше агенције које су за то надлежне су месецима уназад веома детаљно извештавале државно руководство о свему ономе што се дешава и наравно, ми смо у складу са тим, користећи дипломатске канале, упозорили представнике Турске, да је то што се дешава апсолутно неприхватљиво. Они наравно говоре о томе да се ради о некаквим комерцијалним аранжманима, о продаји", рекао је Старовић.

Нагласио је да је реч о наоружавању које није дозвољено на КиМ и које не смеју да поседују тзв. косовске безбедносне снаге.

"С друге стране, на основу свега што ми знамо, имајући у виду и буџет који је опредељен за те тзв. косовске снаге безбедности, они за тако нешто немају новац и не може бити говора о комерцијалним аранжманима и сасвим је сигурно да се ради о турским донацијама", рекао је Старовић.

Додао је да је дронове јавно представио Аљбин Курти и да су сада сви упознати са том чињеницом.

Према речима Старовића, ту није реч само о дроновима типа бајрактар, већ и о веома озбиљним, софистицираним противоклопним системима ОМТАС, минобацачима, бацачима граната.

"Дакле, то подиже ниво ризика и претњи, пре свега према српском становништву које живи на Косову и Метохији, али и према Републици Србији у целини", каже Старовић.

Указао је да то није разлог за панику, али да је реч о кршењу међународног права за које, како истиче, Београд има адекватне одговоре.

Старовић је рекао да неко мора да одговори на питање како је могуће да 24 године од завршетка рата, након доношења Резолуције 1244, војно-техничког споразума из Куманова, дошло до тога да уместо демилитаризације на КиМ имамо тзв. косовске снаге безбедности опремљене веома офанзивном техником.

Старовић је указао да је у том смислу важан састанак председника Александра Вучића са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, који би требало да се деси у току ове недеље.

"Јер НАТО руководи мисијом Кфора на простору Косова и Метохије, мисија Кфор је јасно задужена да спроведе демилитаризацију. Не само да се то није десило, већ сада говоримо о једној и милитаризацији и парамилитаризација Косова и Метохије, а свакако би након тога било веома добро и корисно, уколико је могуће, да се сазове и ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација и да се размотри све оно чему смо сведочили последње 24 године, а што је интензивирано у последњих неколико месеци", рекао је Старовић.

Навео је да се Аљбин Курти отворено хвали наоружавањем и да је отворено говорио и о томе да је косовска полиција настављач терористичке "Ослободилачке војске Косова", а да је обавеза Кфора да демилитаризује простор КиМ.

Користимо све канале да упозоримо Турску

Старовић је указао и на то да је Турска велика сила која има значајан политички и економски утицај на простору Западног Балкана и да Србија мора да има добре односе са њом.

"Ми користимо све расположиве канале да упозоримо партнера из Турске да је то за нас неприхватљиво и оно што посебно забрињава је управо чињеница да ће Турска преузети команду Кфора кроз неколико месеци, на јесен ове године. По први пут, дакле, након што је мисија Кфор успостављена", каже Старовић.

Истакао је да је зато јако важно да се Србија труди да колико год је могуће тај период премости на тај начин што ће имати добру и конструктивну сарадњу са НАТО савезом, дакле који руководи мисијом Кфора.

Старовић једини излаз из тренутне ситуације види у томе да Кфор у потпуности спроведе оно за шта је надлежан.

"А то је да на неки начин демилитаризује у најмању руку север Косова и Метохије, да се припадници Кфора потруде да се у потпуности уклоне сви припадници из специјалних парамилитарних јединица косовске полиције са територије четири општине на северу Косова и Метохије", поручио је Старовић.

image