Србија и Балкан

Амбасадор Турске у Приштини: Кфор незамењив за безбедност на "Косову"

У интересу и "Косова" и Србије је да се пронађе дугорочно решење , сматра турски амбасадор у Приштини
Амбасадор Турске у Приштини: Кфор незамењив за безбедност на "Косову"www.globallookpress.com © Michael Zegers

Амбасадор Турске у Приштини Сабри Тунц Ангили изјавио је да је стабилност у региону у интересу Турске и оценио да Кфор има кључну и незаменљиву улогу у очувању безбедности на "Косову", преноси "Дукађини".

"Стабилност и мир на Балкану су за Турску веома важни из два разлога. Први, имамо дуге везе са Балканом и ако се нешто деси овде, људи у Турској ће то осетити у својим срцима. Други је наше партнерство са Европом, трговински путеви прелазе преко Балкана, тако да је стабилност у региону у интересу Турске", казао је Ангили.

Он је подсетио да је Турска недавно послала додатних 500 војника на Косово, наводећи да је то учињено на захтев НАТО.

"Турска, као друга армија у НАТО, по природи доприноси НАТО операцијама и Кфору. Сматрамо да је Кфор незаменљив за безбедност на 'Косову' и да је играо важну улогу у прошлости, али и сада игра важну улогу у обезбеђивању безбедног окружења како би дијалог између Приштине и Београд могао да напредује", додао је Ангили.

Што се тиче дијалога између тзв. Косова и Србије турски амбасадор сматра да обе стране нису примениле делове споразума, али и да не види ризик од сукоба.

"По мом мишљењу, Србија није применила члан четири Бриселског споразума, али ни 'Косово' није испунило члан седам за ЗСО. Мислим да Турска може да допринесе том процесу. Тражили смо да се то уради наставком дијалога који води ЕУ", казао је Ангили.

Он је оценио да је важно да обе стране дају допринос том процесу, и да је у интересу и Београда и Приштине да се пронађе дугорочно решење.

"Оба лидера говоре да желе мир, да се пронађе решење. На крају обе земље желе да се интегришу. Као стратешки партнер 'Косова' Турска сматра да је стратешки интерес 'Косова' дугорочно решење за дијалог", наводи Ангили.

Амбасадор Турске наглашава да се мора одржати стабилност, јер ће напротив, како је оценио, нестабилност негативно утицати на Балкан.

"Мислимо да је деескалација важна за 'Косово' како би се постигли циљеви чланства у евроатлантским институцијама, али то није лак пут. Много је успона и падова и потребне су неопходне мере. Понекад се морају донети тешке одлуке, али мислим да је то важно за 'Косово' и у интересу туризма. Ако не успемо да одржимо стабилност, онда ће то имати општи ефекат и на Балкану. Као што знате, имамо 'рат у Украјини' и видимо глобалне репродукције, а стабилност на Балкану је сада још важнија", навео је Ангили.

Упитан да ли ће на тзв. Косово стићи и други дронови, турски дипломата је рекао да то зависи од потреба Приштине.

"Зависи од потреба 'Косова', али до сада смо са безбедносним снагама 'Косова' највише сарађивали кроз обуку, билатералне контакте. На то се највише фокусирамо, али ако 'Влада Косова' жели било какву додатну опрему, онда ће Турска и друге земље НАТО одговорити на ове потребе. До сада тако нешто није било на нашем дневном реду", рекао је он.

image