Србија и Балкан

Министар Селаковић одао пошту и положио венац на кивот деспота Стефана у манастиру Манасија

Деспот Стефан Лазаревић је живео и стварао у једном изузетно тешком времену. Као дечак је остао без оца, светог кнеза Лазара, који је свој живот изгубио борећи се и бранећи Србију од Турака на Косовом пољу, истакао је министар
Министар Селаковић одао пошту и положио венац на кивот деспота Стефана у манастиру Манасија© TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/ bg

Сваког 1. августа обележавамо дан смрти деспота Стефана Лазаревића, великог владаоца, великог витеза и ратника, великог државника, великог књижевника, рекао је приликом одавања почасти и полагања венца на кивот деспота Стефана Лазаревића у манастиру Манасија, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

"Манасија чува успомену на деспота Стефана. Од ове године Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и владин одбор за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, обележава и све годишњице које су везане за датуме смрти наших средњовековних владара. Деспот Стефан Лазаревић је живео и стварао у једном изузетно тешком времену. Као дечак је остао без оца, светог кнеза Лазара, који је свој живот изгубио борећи се и бранећи Србију од Турака на Косовом пољу", рекао је Селаковић.

Министар је додао да Стефан Лазаревић у то време није могао самостално да влада, јер није био пунолетан и да му је у томе помагала његова мајка, књегиња Милица, која се у календару Српске православне цркве данас празнује као светитељка.

Селаковић је истакао да смо као народ много дужни деспоту Стефану Лазаревићу, пре свега због манастира Манасије, за коју је уверен да ће кроз неколико година бити и у оквиру светске културне баштине под заштитом Унеска.

"Био је велики витез, члан реда витезова змаја, мађарског, односно угарског краља Жигмунда Луксембуршког, један од најпознатијих у то време у Европи. Био је велики књижевник, иза њега је остало  "Слово љубве", остао је и диван текст који је био исписан на стубу, на месту на коме се одиграла Косовска битка. Био је и велики дипломата, успео је да озбиљном државничком и дипломатском вештином, избори за Србију статус деспотовине и да се укину вазалне обавезе после битке код Ангоре у којој се показао као велики витез", подсетио је Селаковић.

Министар је позвао све грађане да посете Манасију и да се сваког 1. августа, на дан славе овог манастира, окупе у што већем броју, како би одали почаст великом српском државнику и књижевнику.

image