Србија и Балкан

Селаковић: Србија и Српска граде меморијалне комплексе у знак сећања на јасеновачке жртве

Србија и Република Српска изградиће два меморијална комплекса који ће обезбедити трајно сећање на жртве геноцида и страдање у Другом светском рату
Селаковић: Србија и Српска граде меморијалне комплексе у знак сећања на јасеновачке жртве© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

На данашњој седници Владе, на предлог Министарства рад, запошљавање, социјална и борачка питања, донет је Закључак којим се одлучује да Србија и Република Српска изграде два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, навео је ресорни министар Никола Селаковић.

"Тиме смо формално започели реализацију договора председника Вучића и председника Додика о подизању центара у Доњој Градини и Београду", написао је Селаковић на Инстаграму.

Додао је да следи рад на посебном споразуму који ће предвидети потребне радње како би се изградили комплекси који ће обезбедити трајно сећање на жртве геноцида и страдање у Другом светском рату.

"Следећи корак је рад на посебном споразуму који ће предвидети све потребне радње и поступке које треба да спроведемо", поручио је Селаковић уз покличе "Живела Србија" и "Живела Српска".

Влада је одлучила да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама, и то у Доњој Градини, као месту страдања на коме су вршене егзекуције , злостављање заточеника и заробљеника логора Јасеновац и Београду, као главном граду Републике Србије.

Влада је одлучила да се, ради доношења стратешких одлука око реализације предметне одлуке, оснује заједничко Управљачко тело које би чинили: председник Републике Србије и председник Републике Српске, председник Владе Републике Србије и председник Владе Републике Српске, председник Скупштине Републике Србије и председник Скупштине Републике Српске.

На основу иницијативе два председника (господина Александра Вучића, председника Републике Србије и господина Милорада Додика, председника Републике Српске), договорено је започињање правно формалне процедуре за изградњу два Меморијална центра у спомен на Јасеновачке жртве.

Предложено је да се Меморијални центри изграде у Доњој Градини, као месту страдања на коме су вршене егзекуције , злостављање заточеника и заробљеника логора Јасеновац и Београду, као главном граду Републике Србије, чиме би се обезбедило трајно сећање на жртве геноцида и страдања у Другом светском рату, и стално подсећало на терет и жртве српског народа, са тежњом да се таква историја више никад не понови.

Истакнуто је да би оба меморијална центра требала да представљају истоврсно архитектонско урбанистичко идејно решење, монументалних размера.

Министарство рада је носилац реализаиције пројекта.

image