Србија и Балкан

Дачић: Украјина би себи нанела штету признањем косовске независности

На тај начин Украјина би нарушила принцип заштите територијалног интегритета, оценио је шеф српске дипломатије
Дачић: Украјина би себи нанела штету признањем косовске независностиGetty © Leon Neal

Србија са пажњом прати ставове Украјине по питању Косова и Метохије, истакао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, додајући да би признањем косовске независности та земља себи нанела штету.

Дачић је, поводом изјаве аналитичара Едварда Џозефа, према којем је потписивањем писма које је послато ЕУ, САД и Великој Британији, Украјина ближа признавању независности Косова, рекао да би на тај начин Украјина нарушила принцип заштите територијалног интегритета.

"Украјина би признавањем 'Косова' направила сама себи велику штету, јер би нарушили принцип заштите територијалног интегритета држава. Пажљиво ћемо пратити њихове ставове о овом питању", рекао је Дачић.

Председник Одбора за спољне послове Украјине Олександр Мережко један је од потписника писма упућеном ЕУ и САД, а у коме се тражи да се "критичније односе према председнику Србије Александру Вучићу", на шта је професор управљања конфликтима на Универзитету Џон Хопкинс  Едвард Џозеф поручио да је његов потпис најзначајнији међу потписницима.

image