Србија и Балкан

Бивша хашка истражитељка: Србија никад неће признати "Косово"

Међу западним земљама постоји хитност да, ако не успеју да имају Србију близу себе, онда да је барем не препусте Русији, оцењује Тромп
Бивша хашка истражитељка: Србија никад неће признати "Косово"© Зоран Шапоњић

Професорка на Универзитету у Амстердаму и бивша хашка истражитељка Невенка Тромп изјавила је да актуелна власт у Србији никада неће признати независност тзв. Косова, да не постоји довољан напредак у процесу дијалога упркос договору постигнутом у Охриду те да је изненађена променом понашања Америке према Србији, преноси "Косово онлајн".

Тромп истиче да ће власт у Београду наставити да преговара са тзв. Косовом, али да никада неће признати његову независност.

"Нема сумње да је процес дијалога у Бриселу почео са идејом да Србија на крају призна независност Косова, али као што видимо, прошло је више од деценије од почетка преговора и чини се да нисмо ни близу тога. Садашњи режим у Србији никада неће учинити тако нешто", рекла је Тромп.

Она је оценила да се западне земље тренутно баве питањем геостратешке оријентације Србије, због чега, према њеним речима, долази до озбиљних промена у политици Сједињених Америчких Држава.

"Изненађена сам начином на који се сада понашају Сједињене Америчке Државе. 'Косово' је имало изузетну подршку САД и обезбедило важно међународно признање. Сада видимо велике геополитичке промене и имамо другачију улогу САД у односу на пре 10 година. Међу западним земљама постоји хитност да, ако не успеју да имају Србију близу себе, онда да је барем не препусте Русији", оцењује, између осталог, Тромп.

image