Србија и Балкан

И Црна Гора постаје део система ТАГ уређаја за електронску наплату путарине

Више од седам и по милиона возила, прошло је у јулу српским ауто-путевима, што је повећање у односу на прошлу годину за седам одсто, рекли су из "Путева Србије"
И Црна Гора постаје део система ТАГ уређаја за електронску наплату путарине© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Чак 23.000 путника користило је ТАГ уређаје за електронску наплату путарине кроз Србију и Северну Македонију и тако су остварили попуст од шест одсто, изјавио је помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине ЈП "Путеви Србије" Дарко Савић.

За РТС је најавио да ће за десетак дана бити потписан протокол са Црном Гором.

"Више од седам и по милиона возила, прошло је у јулу српским ауто-путевима, што је повећање у односу на прошлу годину за седам одсто. Најпрометнији је био последњи викенд у јулу, али није било дужег задржавања на наплатним рампама", рекао је он.

Томе значајно доприноси и све већи број уређаја за електронску наплату путарине, којих тренутно има око 700.000 у Србији.

"Више од 20.000 корисника преконфигурисало је свој ТАГ уређај на 'Опен Балкан ЕТЦ' – јединствени ТАГ уређај за Србију и Северну Македонију. Од почетка функционисања бележимо преко 23.000 активних корисника за 40 дана", објаснио је Савић и додао да корисници треба да имају ТАГ уређај да би приступили том систему наплате путарине.

Према његовим речима, корисници могу да набаве нови уређај у преко 600 пословница "Пошта Србије", који је већ конфигурисан на веб сервис "Отворени Балкан".

"Корисници припејд ТАГ-а могу да га преконфигуришу у 25 пословница Поште. Уређај се може преносити из возила у возило, а провизија се не плаћа у иностранству", истиче.

Савић наглашава да је електронска наплата путарине умреженa са платном картицамa и да ће у наредних десет дана доћи и до потписивања протокола између Србије и Црне Горе.

"Са Хрватском смо завршили преговоре и потписивање споразума. Интензивно радимо на имплементацији тог решења. Најављујемо врло брзо и умрежавање са Републиком Српском и БиХ. Имаћемо јединствени систем у региону", каже Савић.

Додаје да тренутно проширују 25 наплатних станица, које ће бити завршене до почетка следеће године.

image