Србија и Балкан

Цена путарине од Београда до Ђевђелије са једним тагом износи око 2.410 динара

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је да би, након са Северном Македонијом, ускоро требало да буде успостављен систем за интегрисане тагове за наплату путарине и са Хрватском, БиХ, Грчком и Албанијом
Цена путарине од Београда до Ђевђелије са једним тагом износи око 2.410 динара© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/ PREDRAG MITIĆ

Цена путарине од Београда до Ђевђелије са јединственим тагом Србије и Северне Македоније износи око 2.410 динара, прерачунато по средњем курсу НБС.

Цена електронске наплате путарине у Србији са попустом од шест одсто од Београда до Прешева износи око 1.590 динара, док се за деоницу од Новог Сада до наплатне станице у Прешеву мора издвојити око 1.840 динара.

На путу А1 кроз Северну Македонију ка Грчкој граници налази се пет наплатних рампи, а укупна цена путарине за путничке аутомобиле од наплатне рампе Романовце до Ђевђелије износи око 820 динара.

"Прва наплатна рампа је Романовце на којој се плаћа путарина у износу од један евро, друга је Отовица/Сопот, где цена износи 1,5 евра, док је трећа Стоби са ценом од један евро. Четврта наплатна рампа је Демир Капија, на којој се плаћа 1,5 евра, док је последња Ђевђелија, на којој ће вам путарину наплатити два евра", наводе из Путева Србије.

Уколико планирате да путујете из Србије ка Охриду и Охридском језеру наићи ћете на седам наплатних рампи, а укупна путарина на тој деоници ће износити пет евра.

Прва наплатна станица је Романовци на којој путарина кошта један евро, друга станица је Миладиновци која такође кошта један евро, трећа је Глумово на којој је цена путарине један евро. Четврта наплатна станица је Желино на којој путарина кошта један евро, пета је Тетово чија је цена 0,5 евра, док је шеста Гостивар где се наплаћује путарина у износу од 0,5 евра.

Висина накнаде путарине у Албанији за путничке аутомобиле износи око 582 динара. 

Заједнички ТАГ за јединствену наплату путарине између Србије и Северне Македоније је од скоро на снази, што ће олакшати пут за 700.000 корисника те услуге.

Попуст од шест одсто за електронску наплату путарине важи за домаће ауто-путеве.

Весић: Интегрисани тагови за наплату путарине ускоро и са Хрватском, БиХ, Грчком и Албанијом

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је да би, након са Северном Македонијом, ускоро требало да буде успостављен систем за интегрисане тагове за наплату путарине и са Хрватском, БиХ, Грчком и Албанијом, преноси "Косово онлајн".

Када је реч о заједничком тагу за наплату путарине са Северном Македонијом, Весић истиче да се на наплатној станици Прешево, пре границе, на камиону са мобилним шалтерима може купити или преконфигурисати таг, како би радио и у суседној земљи, а да процедура траје између пет и 10 минута.

"Да бисте могли да користите наш таг у Северној Македонији, морате да га преконфигуришете, то значи да са припејда пређете на постпејд. Да би могао да ради у Северној Македонији, а тако ће радити и у Србији, вежете таг за своју платну картицу. Ако имате новца на тагу, он ће вам бити враћен на текући рачун. Обезбедили смо велики број места на којима таг може да се преконфигурише. Кад то урадите, за 30 минута је таг активан, то је довољно времена да се прође до граничног прелаза. Препоручујем свима да то ураде, зато што ћемо веома брзо имати исти систем и са Хрватском, БиХ, Грчком и Албанијом", рекао је министар за Пинк.

image