Економија

Српски таг од септембра и на хрватским путевима: У Северној Македонији већ ради

Предузеће "Хрватске аутоцесте" и Путеви Србије данас потписују меморандум о сарадњи
Српски таг од септембра и на хрватским путевима: У Северној Македонији већ ради© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је недавно да би са Хрватском и Босном и Херцеговином ускоро требало да буду потписани споразуми око јединствене електронске наплате путарине, као што је већ учињено Северном Македонијом.

Сада је то договорено и са Хрватском, што стартује 1. септембра. Предузеће "Хрватске аутоцесте" и Путеви Србије данас потписују меморандум о сарадњи.

Разговарао је са новим министром транспорта Грчке, наводећи да се нада да би до краја године такав споразум могао да буде потписан и са том земљом.

"Грчка, Северна Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора су нама најважније земље када су у питању наши људи који користе аутомобиле", казао је Весић.

Јединствена електронска наплата путарине почела је 1. јула са Северном Македонијом у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", а Весић је објаснио да је једино потребно да возачи преконфигуришу "таг" за електронску наплату путарине са припејда на постпејд.

Додао је да то могу да учине и на самом граничном прелазу Прешево где је постављено продајно место и да на дневном нивоу око 1.000 људи изврши преконфигурацију, а исти број купи електронске "тагове".

Са српским тагом кроз Северну Македонију
Како су нам недавно потврдили у ЈП "Путеви Србије", систем заједничке електронске наплате успешно је прошао све тестове. То практично значи да сви који својим аутом путују на море у Грчку већ сада могу да користе брзу траку кроз Северну Македнију, односно да са српским тагом за наплату путарине, кроз суседну државу пролазе скоро без заустављања.

Путарина је на овај начин и јефтинија шест одсто у односу на регуларно плаћање с обзиром на то да је путарина скоро поскупела за 14 одсто, а за возаче који користе таг уређај 8 одсто.

"Сада ће бити много брже и кроз Македонију и кроз Србију, али и јефтиније. Таг уређај је могуће купити на многим местима, и на пумпама, и у Пошти. Кошта 2.022 динара", рекао је Зоран Дробњак, в.д. ЈП Путева Србије.

Иницијатива је започела у септембру 2021. године у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

На самиту који је одржан на Охриду дана у јуну 2022. године, договорено је успостављање јединственог система електронске наплате путарине у Републици Србији, Републици Северној Македонији и Републици Албанији, а касније и у осталим земљама које се прикључе иницијативи.

На овај начин, у једном моменту грађани Србије, Северне Македоније и Албаније ће са истим уређајем за електронску наплату путарине моћи да плаћају путарину у све три земље без заустављања. Тиме ће се повећати безбедност у саобраћају, смањити гужве на аутопутевима и растеретити проток возила на наплатним станицама, а грађани ће брже стизати до жељене дестинације.

image