Србија и Балкан

Српска на ногама, тражи се енергичан одговор: Реакције на подизање оптужнице против Додика

Понижавања неће покорити српски понос и љубав према Републици Српској, поручила је шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић
Српска на ногама, тражи се енергичан одговор: Реакције на подизање оптужнице против Додика© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика наишло је на бројне критике у Бањалуци, а учесници јавног и политичког живота истакли су да је одлука противуставна и да представља наставак насиља "неизабраног туристе" Кристијана Шмита над РС.

Члан Председништва СНСД-а Сања Вулић изјавила је да оно што повезује Кристијана Шмита и његове сународнике јесте болесна непресушна жеља за уништењем српског народа.

Она је у изјави за Срну навела да ни Оскар Поћорек није скривао нетрпељивост према Србима, те да је говорио да Аустроугарска неће имати мира док Србе не баци на колена.

"Не знам зашто се присетих и њега и ове његове реченице, али нешто ме подсети на садашње време у БиХ и садашње колонизаторе и мрзитеље Републике Српске и српског народа", истакла је Вулићева.

Она је указала да је БиХ земља у којој се под окриљем демократије врши апсолутно истребљење српског народа.

"Видећемо којом методом ће наставити то да раде. Можда и ропство постане део модерне демократије, али знајте господо, ни ропство, ни мучења, ни понижавања неће покорити српски понос и љубав према Републици Српској", нагласила је Вулићева.

Сумрак права и правде

Председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против председника РС Милорада Додика још једна политичка диверзија и сумрак права и правде.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић истакао је да подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против Додика преставља правни апсурд и правно насиље.

Саветник председника РС за правна питања Милан Тегелтија рекао је Срни да се не може извршити кривично дело тако што неко извршава своју експлицитну уставну обавезу.

Коментаришући оптужницу Тужилаштва БиХ против Додика због неизвршавања одлука Кристијана Шмита, Тегелтија је рекао да ниједан закон у БиХ, таман да га је донео парламент, а не страни држављанин, не може поништити Устав нити може поништити уставну обавезу, јер је Устав старији од закона на било којем нивоу.

Подизање оптужнице - карикатура

Бивши председник РС Никола Поплашен оценио је за Срну карикатуром подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

"Све је карикатура кад се подносе кривичне пријаве због непоштовања жеље једног страног грађанина да самостално доноси законе у земљи у којој је гост. Ништа друго", рекао је Поплашен.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац дао је пуну подршку председнику Српске.

"Стојимо уз политику Милорада Додика јер је она брана пустим жељама разних пробисвета и смутљиваца да ослабе и униште Републику Српску. Стојимо уз политику Милорада Додика јер је он наш избор, избор грађана РС. Стојимо уз политику Милорада Додика јер он није и никада неће бити извођач настраних тежњи белосветских мешетара да уруше Дејтон и ставе нас под окупаторску чизму. Стојимо уз политику Милорада Додика јер часно штити позицију председника Републике Српске, демократску вољу грађана и право на слободан избор", написао је Кошарац на Инстаграму.

РС мора енергично да одговори

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић сматра да одлука Тужилаштва БиХ представља правно насиље, јер у њој нема никаквог законског упоришта, нити утемељења у Уставу БиХ и Дејтонском споразуму, на чијем доследном спровођењу руководство Српске и даље мора да инсистира.

"Република Српска мора енергично да одговори на ово правно насиље и непоштовање Дејтонског споразума. Дошло је време да мора да се лупи шаком о сто. То је требало учинити у старту и сасећи то у корену чим су Американци и остали почели да говоре о духу Дејтона, отварајући простор да међународним споразумом млатара како ко хоће, што је недопустиво", рекла је Срни Плавшићева.

Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу и проследило је на потврђивање Суду БиХ.

image