Спорт

Кустурица: Неће Додик да слуша странце, судбина наше културе зависи од тога да ли ћемо га одбранити

Председник Републике Српске види да је највећа и најважнија земља света вођена руком корумпираног Председника-Дементора и да су они увек били свима узор, али сада више не могу бити, каже прослављени редитељ
Кустурица: Неће Додик да слуша странце, судбина наше културе зависи од тога да ли ћемо га одбранити© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Прослављени српски и светски редитељ Емир Кустурица истакао је да је поново у БиХ неко пореметио најважније политичко правило, "вежи коња ђе ти ага каже", додавши да неће Милорад Додик да слуша странце, што кошта.

"Зна он чија чизма је вековима газила српски народ, и као да је онај ланац из пословице, прекинуо управо Милорад па му мило што вранац ужива слободу, истакао је Кустурица за Срну коментаришући оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против Додика због неспровођења одлука Кристијана Шмита.

Стешњени између традиције и модернизма у БиХ, истакао је Кустурица, Бошњаци Муслимани граде мултиетничко муслиманско друштво а њихови погледи су упрти у Брисел, иако готово читав исламски свет, Арапска лига, учествује у стварању новог БРИКС поретка којег чини преко 80 одсто светске популације.

"Један од тих преко 80 одсто је и Милорад Додик. И није са Блиског истока или Арапске лиге. Ту је на прагу Европе. Где су одувек смењивана царства. Источна и западна и где је његов народ био највећи страдалник. Он не жели да се то настави. Ту је непремостива разлика између председника Републике Српске Милорада Додика и члана Председништва БиХ Дениса Бећиревића. Председник Републике Српске види да је највећа и најважнија земља света вођена руком корумпираног Председника-Дементора и да су они увек били свима узор, али сада више не могу бити. У исто време Бећиревић се руководи дубокоумном политиком 'вежи коња ђе ти ага каже'", нагласио је професор Кустурица.

Кустурица  је појаснио да компас Милорада Додика управо показује где се ствара будућност, и чини све да остане кандидат за ускакање у воз који ће његове унуке и децу Српске повести у бољи и праведнији живот.

"Зашто не поверовати да је тако. Па било је у два светска рата исто, зна се ко је на чијем возу био, по којој логици се то неће десити и трећи пут у праскозорје трећег (не дај Боже) рата", рекао је Кустурица.

Он је подсетио да САД никада нису имале класичне колоније, али учествују у одбрани неоколонијалног рецепта у читавом свету.

"БиХ је стари клијент Немачке или Аустрије па је тако и њена судбина, по рецепту Хенрија Кисинџера заправо 'неоаустроугарска колонија'. Што није довршио Калај довршиће Шмит?! Мисле многи грађанисти. Неће, јер је нови свет на видику, тежак је пут до њега а границе тог света су закони које намећу шарлатани, авантуристи, званични и незванични, од надурених Енглеза  до незваничног Шмита због којег је подигнута оптужница против Додика "јер није слушао"! - указао је Кустурица.

Он је нагласио да се том оптужницом не може доказати ништа.

"Ако треба и на суд ићи, ићи ћемо, али ће важније бити да се сви расположиви ресурси Републике Српске, људски, интелектуални, или њен највећи дeо ставе на располагање Додику, јер судбина наше културе зависи од тога да ли ћемо га одбранити или издати његове политичке циљеве, а његова храброст као да нас упућује на нову страницу историје 'ако си свез'о коња где ти ага каже, ти му лепо покидај ланце, нека ужива у слободи",  поручио је Кустурица.

image