Србија и Балкан

Вучевић: Србија ће наставити да подржава Српску; Стевандић: Санкције су привремене, РС је вечна

Санкције према легитимно изабраном руководству Српске су у најмању руку непримерене, а свакако срамотне и ми ћемо се према њима односити као да не постоје, поручио је министар одбране
Вучевић: Србија ће наставити да подржава Српску; Стевандић: Санкције су привремене, РС је вечна© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да Србија никад неће оставити свој народ и Републику Српску на цедилу и оценио да су санкције руководству РС срамотне.

"Србија ће наставити да подржава и помаже Републику Српску и наш народ увек и упркос свима, и без обзира на јачину напада. Сматрам да су санкције према легитимно изабраном руководству Српске у најмању руку непримерене, а свакако срамотне и ми ћемо се према њима односити као да не постоје", навео је Вучевић у писаној изјави.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је  да ће руководство Српске истрајати у борби за поштовање закона и Устава без обзира на све притиске, тужбе и санкције.

"Ми сматрамо да су санкције привремене, а да је Република Српска вечна", рекао је Стевандић за Телевизију "Пинк".

Он је истакао да Република Српска нема антиамерички став, нити има проблем са Америком, већ са хировима дела америчке администрације.

Стевандић је указао да они који притискају Републику Српску хоће да она постоји само правно, али да нема никакве механизме, да се ништа не пита и да буде претворена у празну љуштуру.

"Ми морамо да бранимо своја права и своју земљу. Најважније је да ми, Србија и Српска, имамо саборност и јединство и да не угрожавамо туђа права, али да не дамо на себе. Морамо да будемо истрајни, да се чувамо, да не направимо неку грешку и чекамо да дође наше време", рекао је Стевандић.

Он је нагласио да, за разлику од Републике Српске, међународна заједница не притиска Федерацију БиХ /ФБиХ/ за било шта.

"Да се овај немили догађај из Градачца десио у Републици Српској, већ би неко тражио да се укине Република Српска. Од власти у ФБиХ се не тражи одговорност за тај злочин, иако га је извршио човек, за кога је доказано да је био насилник који је имао институционалну заштиту", указао је Стевандић.

Подсећамо да су Сједињене Америчке Државе ставиле на црну листу председника Владе Републике Српске Радована Вишковића, председника Народне скупштине Ненада Стевандића, српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић и министра правде РС Милоша Букејловића.

image