Србија и Балкан

Из Српске поручују: Ни санкције ни претње нас неће спречити да штитимо уставну позицију

Стављање на америчку црну листу због демократског права да гласам за одлуке Народне скупштине Републике Српске, које сматрам чувањем Српске и Дејтонског споразума, сматрам одликовањем, поручио је председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић
Из Српске поручују: Ни санкције ни претње нас неће спречити да штитимо уставну позицију© © ATA Images, all rights reserved

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је санкције српском члану Председништва БиХ Жељки Цвијановић, председнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, председнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, неуставних и антидејтонских акција.

Из Амбасаде САД наводе да су они "директно одговорни за подстицање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримењивим у РС".

Из Српске одговарају, никакве санкције нити претње неће спречити да радимо свој посао и штитимо уставну позицију Републике, пренела је РТРС.

За Сједињене Америчке Државе спорна је посебна седница Народне скупштине Републике Српске од 27. јуна на којој је усвојен закон којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримењивим у Републици Српској.

Сједињене Америчке Државе нису бирале званичнике Републике Српске, па их неће ни смењивати, поручио је председник Милорад Додик који је већ неколико година на америчкој црној листи. Додаје да због санкција званичници нису забринути и да ово није порука нама већ њима.

"Санкције показују и немоћ велике глобалне силе као што су САД. Без обзира на све они желе да санкционишу овај народ јер ми смо представници народа. Они желе да промене нас, да дођу неки који ће ћутати, климати главом и одобравати", поручио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да јој некад те санкције, које Американци сад штанцују као на траци, више личе на трик да се умире Бошњаци, него да се заиста казне они којима су намењене.

"А поготово што оне не доприносе решавању неког проблема већ су само показатељ да не постоји никаква права стратегија, а ни воља да се земља уведе у уставни ред и политичку стабилност", нагласила је Цвијановићева у изјави за Срну.

Истакла је да је глупост та нека небулоза да морате прихватити да је нормално то да вам неки неизабрани странац доноси законе уместо домаћих институција, или да вам стално прете неким тужилаштвом због политичког става, или да вам мора постати нормално да вас неко са стране санкционише јер не волите кад вам странци у Уставном суду доносе неуставне одлуке.

"Никакве то везе нема са Дејтонским споразумом, нити ишта значи са аспекта тога ко га поштује, а ко не", оценила је Цвијановићева.

Српски члан Председништва БиХ је рекла да јој је посебно занимљив део образложења како су те санкције усмерене искључиво на појединце, а не на институције или позиције у власти које они обављају.

"Уопште не знам како су то раздвојили, али са сигурношћу знам да ће мој однос према овим санкцијама у сваком случају бити веома институционалан", поручила је Цвијановићева.

Стављање на америчку црну листу због демократског права да гласам за одлуке Народне скупштине Републике Српске, које сматрам чувањем Српске и Дејтонског споразума, сматрам одликовањем, поручио је председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

"То сматрам одликовањем за доследност, честитост, за непоколебљивост у чувању интереса Српске. И као одговор на све оне који су покушали да нас уцењују. Република Српска ће надживети све санкције, а наше је да се боримо да буде јача", навео је Стевандић.

Премијер Српске Радован Вишковић изјавио је да су санкције лицемерне и да неће утицати на његов даљи рад у заштити позиције Српске.

Одлука САД о стављању званичника Републике Српске на црну листу је срамна и лицемерна и никакве санкције нас неће спречити да радимо свој посао, рекао је за РТРС портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. Лицемерно је, каже, то што они кажу да то раде како би заштитили Дејтонски споразум а управо оно што су радили званичници Републике Српске јесте одбрана Дејтона.

"Нама то све говори да су то кораци да Срби не постоје и да за њих нема места у БиХ. Никакве санкције нити претње неће спречити да радимо свој посао: штитимо уставну позицију Српске, њену стечену аутономију и да се боримо да Српска буде јача и да нас има више", истакао је Ковачевић.

Увођењем санкција званичницима Републике Српске, господа из САД јасно су поручила да раде на распакивању Дејтонског споразума и помажу сарајевској чаршији да дође до свог жељеног циља - исламске БиХ, због чега су и започели рат у БиХ, сматра шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић за Срну.

"Америка је навикла да поробљава и колонизује сваку земљу која не ради у њеном интересу, тако да не чуде ни ове а ни евентуалне будуће санкције Србима и Републици Српској", додала је Вулићева.

image