Србија и Балкан

Санкције САД руководству Републике Српске: "Од глупих одлука Америке, глупља су им само образложења"

Санкције које су САД увеле председнику парламента РС Ненаду Стевандићу, он види као признање за дуготрајну и непоколебљиву политику одбране интереса и суверенитета Српске, као и очување Дејтонског споразума
Санкције САД руководству Републике Српске: "Од глупих одлука Америке, глупља су им само образложења"www.globallookpress.com © Yuri Gripas - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Потпуно је јасно да су америчке санкције које су уведене руководству Републике Српске напад на суверенитет и одлуке српског народа које спроводи руководство Српске, указује за РТ Балкан председник парламента РС Ненад Стевандић, један од санкционисаних Срба.

Сједињене Америчке Државе су на листу санкционисаних особа "због претњи Дејтонском мировном споразуму, интегритету и суверенитету БиХ" додала и Жељку Цвијановић, српског члана Председништва БиХ, јавља РСЕ.

Уз њу, на листи су и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић и министар правде Милош Букејловић.

Ненад Стевандић за РТ Балкан каже да га санкције САД нису погодиле:

"Лепо сам то примио. Сматрам то једним видом признања за дуготрајну, непоколебљиву и доследну политику. Она се огледа у опирању и одбијању да се повлађује англо-америчким факторима и њиховим политичким центрима моћи, то је континуирана политика која држи до себе, до Републике Српске и њеног неутралног статуса, њеног утицаја на политику у БиХ, а Бога ми и на Балкану", рекао је он.

Република Српска држи се, истиче Стевандић, постулата спољне политике Србије и њене неутралности.

"Све зарад опстанка српског народа у форми у којој има државност, у којој је заштићен и у коме неће ради сулудих западних пројекција изгубити своју самосталност у одлучивању и своју гаранцију постојања", наводи наш саговорник.

Председник парламента РС истиче да је тренутна гарнитура политичара у САД најгора до сада.

Sapienti sat - паметном доста

"Сматрам да је ово најгора гарнитура у политици САД и да је она усмерена на подршку свим онима који од Србије желе да отму институције и територије. Америчка администрација усмерена је и на тражење политичких чинилаца у српском народу, како у Србији, тако и у Републици Српској, који ће бити њихове слуге. Они који то нису биће 'одликовани' санкцијама. То суштински не значи ништа. Немам имовину, немам фирму, не учествујем у платном промету у САД. Сматрам то гестом личне пакости", истиче Стевандић.  

Додаје да је чудно да се Министарство финансија одлучило на политичке разлоге санкција, односно признало да је реч о политичкој одлуци, након што је, како каже "јако добро претресло све наше рачуне и имовинске карте, увидевши да ни код мене, ни код господина Вишковића, господина Букејловића, ни код госпође Цвијановић, не постоји ништа спорно". 

"Не постоји ништа, ни што се тиче тренутне власти у РС, нити личног карактера, што би могло да нас натера да постанемо амерички поданици под претњом. Овде је потпуно јасно да је реч о нападу на суверенитет и одлуке српског народа које спроводи руководство РС, а то су политичари који имају највећу подршку и који су изабрани демократски, са највећим бројем гласова", наглашава наш саговорник. 

Према Стевандићевим речима, САД санкционишу све оне који воде суверену политику и одупиру се утицају Запада. Као последњи пример истиче санције уведене шефу БИА-е Србије Александру Вулину, али и Мађарској и њеним држављанима. 

"Потпуно је јасно да је реч о америчкој политици и њеним тежњама да јој се сви потчине. Такође, евидентно је колико је та политика направила промашаја и изгубила поштовање у свету. Република Српска је последња на којој би требало тренирати 'мишиће'", наглашава Стевандић, истичући да је "све ово потпуно беспотребно и води даљем амероскептицизму у свету".

"Они се у образложењу позивају на Дејтонски споразум, а ми штитимо Дејтонски споразум, смета им што доносимо законе. Шта друго ради законодавство, него доноси законе?! Наводно урушавамо Устав БиХ, а ми доносимо законе да очувамо уставни поредак и Дејтонски мировни споразум. Можда им не би сметало да је овде безакоње, а закон им смета. Могу само рећи да су од глупих америчких одлука глупља једино образложења како и зашто су те одлуке донели", поручује Стевандић.

Мировни споразум разлог немира САД

Политиколог Радомир Нешковић оцењује за РТ Балкан да је "камен спотицања" начин на који се гледа на Дејтонски споразум.

"Руководство Републике Српске и представници САД не гледају на исти начин Дејтонски мировни споразум, него, у последње време веома супротстављено посматрају и то је разлог због чега су представници власти РС санкционисани. То је узрок проблема, а санкције су само формална ствар", указује Нешковић, додајући да је овај споразум закључен као аранжман великих сила изван УН.

"САД из позиције 'домаћина' Дејтонског конгреса сматрају да су изворни тумачи Дејтонског споразума. Ту настају несугласице. У БиХ је тумач ОХР, а Република Српска га не признаје, јер га није потврдио Савет безбедности УН. Због тога је настао проблем јер се не зна који је то фактор на свету који је позван и овлашћен да протумачи Дејтонски споразум. Док је Русија била у Управном одбору ПИК-а (Веће за имплементацију мира), они су били тај орган који може да тумачи. Пошто је Русија иступила из ПИК-а 2021. године, и није у пуном саставу, нема ни ту консензуса, тако да остаје отворено питање ко тумачи Дејтонски споразум?", наводи Нешковић, указујући још једном да су санкције последица свега тога. 

Потези очајника и опасна "сламка спаса"

Америчка амбасада у БиХ огласила се данас саопштењем, у којем је поручила да "Сједињене Америчке Државе снажно подржавају територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине" са најавом да ће бити још санкционисаних.

"Народна скупштина Републике Српске је 27. јуна безобзирно напала Дејтонски мировни споразум и Устав Босне и Херцеговине. Званичници који су уврштени на листу омогућили су антиуставно и антидејтонско деловање по налогу председника Републике Српске, Милорада Додика", наводи се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

Политички аналитичар Анђелко Козомара каже да је и амбасадор САД изузетно агресиван, као и америчко руководство.

"Ми смо сведоци да бошњачки политичари готово свсакодневно пију кафу у амбасади САД у Сарајеву и добијају инструкције шта да кажу и како да се понашају. Амерички амбасадор један је од најагресивнијих политичара у БиХ и у све се меша, што можемо да видимо сваког дана", наводи Козомара. 

Председник Републике Српске, који је одавно под америчким санкцијама, не придаје значаја најновијим ограничењима која се стављају пред руководство РС.

Наш саговорник указује да су ове санкције још један доказ да Америка бише није водећа светска сила и да нема снагу да политички реши проблеме, већ их решава једном врстом насиља - санкцијама.

"Пре годину дана Американци су увели санкције и Милораду Додику. Наставили су серијом санкција. Они овим само показују своју немоћ да реше политичке проблеме, већ покушавају да их реше једном врстом насиља. Санкције не значе ништа ако ови љуси немају, а колико знамо - немају, имовину у САД", каже Козомара.

Козомара указује да постоји опасност, јер САД желе по сваку цену да одрже, макар и привид, да се још увек питају за све на међународној сцени. 

"Може бити опасно да САД у тој немоћи и настојању да се прикажу и даље као водећа сила, иако очигледно нису, могу као творци Дејтонског споразума да крену у разарање Републике Српске. Мислим на потпуно развлашћивање у оним деловима где РС има елементе државности које је добила Дејтонским мировним споразумом. То је вероватно следећа фаза коју би Стејт департмент мога да уради Републици Српској", упозорава Козомара.

Опасност је, каже, и у ПИК-у, јер иако га Русија више не признаје и безначајан је, може послужити Западу да укине Владу Републике Српске. 

"Могу преко ПИК-а да укину владу. Неће то ићи одједном, али у парламенту могу да промене изборни закон, пошто ће се бирати један председник БиХ и два потпредседника на територији читаве БиХ. Има ту много елемената које Бошњаци покушавају да наметну страним окупаторима и протекторима у БиХ", указује Козомара.

Највећа опасност Републици Срспкој прети када је у питању стављање под протекторат и слање додатних НАТО трупа. 

"То јесте опасност. Међутим, ово руководство Републике Српске је виспреније и јединственије него било које до сада и вероватно неће прихватити одлуке које би дошле са стране и које би утицале на положај Републике Српске, који јој је гарантован Дејтонским мировним споразумом", наглашава Анђелко Козомара.

Наш саговорник изражава бојазан да ће Бошњаци, како би испровоцирали војну интервенцију, која би једино могла да им "помогне", покренути инциденте или чак серију инцидената, баш као што то чини Аљбин Курти на Косову и Метохији. 

image