Србија и Балкан

Одаловић: Процес проналажења несталих зауставља Приштина, не Београд

Вељко Одаловић је оценио да су поруке које долазе из Приштине некоректне према породицама и Албанаца и Срба и да такав однос приштинских представника само отежава процес проналажења несталих
Одаловић: Процес проналажења несталих зауставља Приштина, не Београд© ATA Images

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић негирао је тврдње шефа Комисије владе такованог Косова за нестала лица Андина Хотија да Србија не поштује споразум који се односи на нестале и истакао да је процес зауставила Приштина.

"Мени је жао што је Хоти упао у замку коју су му креирали (заменик премијера привремених приштинских институција Бесник) Бисљими и Аљбин Курти. Нама је процес заустављен у Бриселу и зауставио га је Курти. Ми од тада немамо састанак Радне групе", рекао је Одаловић за Танјуг.

Он истиче да је београдска страна у Бриселу, на два састанка, једном у мају, а другом у јуну, уложила напор да се процес очува живим, како би првенствено дали наду породицама несталих, односно да се дође до неког документа који би био обавезујући за обе стране.

Одаловић каже да би тај документ била управо усаглашена декларација која јасно шаље поруку кроз изјаве председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да су Београд и Приштина посвећени процесу.

Он додаје да је у Декларацији препознато да је Радна група незаменљив механизам.

"На томе прво Декларација инсистира, а онда смо и ми инсистирали. Приштина о томе неће ни да разговара. Ми немамо састанак Радне групе, ни једну активност која је проистекла из претходних договора и преузетих обавеза. У овом тренутку имамо на десетине нових извештаја који говоре о одређеним локацијама, одређеним информацијама које треба заједно да проверимо", навео је Одаловић.

Он је објаснио да је Радна група састављена од две делегације - београдске и приштинске, а да свака страна одређује своје представнике.

"Ми смо неко ко је до сада кроз тај механизам решио преко 1.800 случајева несталих лица од којих је 90 одсто Албанаца. И не можемо ми да будемо оптужени да опструирамо и бежимо од овог процеса. Ми инсистирамо на овом процесу и да се све локације које су захтев приштинске, али и наше стране провере. То дугујемо и породицама жртава", каже Одаловић.

Како напомиње, до доласка Аљбина Куртија Радна група је радила транспарентно уз присуство међународног комитета Црвеног крста, међународне комисије за нестала лица, представника приштинске и београдске делегације, представника породица несталих лица, и да је посетила сваку локацију и проверила сваку информацију која јој је била достављена.

"Последња локација коју је приштинска делегација посетила је село Видомирић поред Митровице, према нашим информацијама. Ми смо до сада дали 2.417 докумената у овом процесу, а приштинска страна нам до сада ни један документ није дала. Све што је до сада рађено, рађено је по нашим папирима, скицама, шемама и информацијама које смо имали. А ми смо их добили од полиције, војске, комуналних предузећа и других институција", рекао је Одаловић.

Одаловић истиче да Хоти иступајући у јавност блокира споразум који се односи на нестале истичући да се ради о покушају политизације.

"Водили смо рачуна да решења која је Европска комисија предложила неће да политизују ову тему већ да буду крајње објективна оперативна и реална. Са господином Мирославом Лајчаком смо провели сате радећи на овом документу. Приштина није провела ни један минут и приштинска делегација једноставно није желела да разговара о овој теми, а данас они причају да ми нешто нећемо", напомиње Одаловић.

Одаловић оцењује да су поруке које долазе из Приштине некоректне према породицама и Албанаца и Срба и да такав однос приштинских представника само отежава процес проналажења несталих.

"Не можете да блокирате процес, 1.618 лица се још води као нестало. Отприлике је 580 Срба и неалбанаца, а остало су косовски Албанци. Десетине хиљада људи је дирекно заинтересовано за судбине људи које тражимо. Од овога зависи и нормализација односа. Ако будемо имали процес у функцији и решавали судбину несталих лица и Албанаца и Срба без различитости имаћемо и мање тензија. А ако ово питање будемо гурали под тепих породице ће с правом реаговати и у Београду, Приштини и на сваком другом месту", каже Одаловић.

Он истиче да су представници породица с правом незадовољни и реагују јер не знају ко блокира овај процес.

Хоти је раније изјавио да Београд, како су пренели приштински медији, не поштује споразум који се односи на нестале особе и да не даје потребне информације.

image