Србија и Балкан

Одаловић: Хитно сазвати састанак Радне групе за нестала лица

Шеф Комисије за нестале у Влади Србије наводи да се Радна група није састала дуже од две године јер је Приштина била та која је требало да закаже наредни састанак
Одаловић: Хитно сазвати састанак Радне групе за нестала лица© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Шеф Комисије за нестале у Влади Србије Вељко Одаловић верује да је након усвајања Декларације о несталима у Бриселу неопходно хитно сазвати састанак Радне групе за нестала лица, која се последњи пут састала 16. априла 2021. године, како би се договорили око активности и даље претраге терена.

Одаловић наглашава да Декларација о несталима улива нову наду породицама, јер је ово пре свега хуманитарно питање, а како истиче, нама даје додатну обавезу у потрази за посмртним остацима особа које се још воде као нестале.

Шеф Комисије за нестале у Влади Србије наводи да се Радна група није састала дуже од две године јер је Приштина била та која је требало да закаже наредни састанак, а у међувремену је инсистирала на термину "присилно нестали", који није ушао у коначни текст Декларације.

"Због тога је и председник Вучић приложио изјаву уз Декларацију где се објашњава да термин 'принудно нестали' није стриктно правни термин, већ да наглашава околности под којима је неко лице нестало, тако да нема правних последица ни консеквенци", каже Одаловић.

Он истиче да је Декларација откочила процес и да су "нека решења таква да немамо никакав проблем да одмах да кренемо да радимо".

"То је оно што се надамо и најважније је да заједно са Приштином кренемо у потрагу за несталима. Сада је битно да се хитно састане Радна група и да се договоримо око активности, јер би требало пре свега на терену да радимо. Имамо довољно информација да одмах почнемо са претрагом одређених локација", каже Одаловић.

Наш саговорник и истиче да би, поред девет локација које Приштина тренутно одбија да претражи, а за која се сумња да се тамо налазе посмртни остаци Срба, Београд ускоро могао да затражи претрагу још 15 локација на КиМ, где би исто могли да се нађу тела киднапованих и убијених Срба.

image