Србија и Балкан

Ускоро другачије путовање у ЕУ?

ЕТИАС је најављен као део напора Европске уније да побољша безбедност граница и олакша путовања држављана земаља које нису чланице ЕУ
Ускоро другачије путовање у ЕУ?Getty © Matt Cardy/Getty Image

Нови принцип путовања у земље Европске уније најављен је и одлаган у неколико наврата, а према последњим информацијама, нешто више биће познато на јесен, највероватније у октобру.

Тада би, како је објавила Радио-телевизија Црне Горе на основу одговора добијених од Министарства спољних послова Црне Горе, требало да се одржи састанак министра унутрашњих послова Европске уније на коме ће расправљати о датуму почетка примене Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС).

У питању је онлајн систем који захтева попуњавање формулара за пријаву уочи путовања за сваког појединца, држављанина земаља које нису чланице ЕУ, а који би да путује у шенгенски простор без визе.

Из МСП подсећају да ће ЕТИАС добити своју званичну страницу и мобилну апликацију онда када систем постане оперативан. 

"ЕТИАС је најављен као део напора Европске уније да побољша безбедност граница и олакша путовања држављана земаља које нису чланице ЕУ", наводе из МСП.

Медији су раније писали да ће накнада за ову пријаву бити седам евра за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година. Малолетници и старији од 70 година добијаће ЕТИАС бесплатно.

Процењује се да ће процес пријаве трајати око десет минута, а да би на одобрење требало сачекати неколико минута од регистрације. Добијено одобрење важиће три године.

Слична пракса већ постоји у САД, Канади и Аустралији, док сама идеја о увођењу ЕТИАС система датира још од 2016. године.

image