Србија и Балкан

Кристијан Шмит прети: Санкције ЕУ нису искључене, Додик је Путинова марионета

Додик је постао "марионета на концу" руског председника, каже Шмит за "Блумберг"
Кристијан Шмит прети: Санкције ЕУ нису искључене, Додик је Путинова марионета© Milos Tesic/ATAImages

Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, оптужио је председника Републике Српске Милорада Додика да игра на руку Владимиру Путину и да искоришћава етничке поделе на Балкану како би скренуо пажњу са, како каже, "руске инвазије на Украјину".

Додик је постао "марионета на концу" руског председника, каже Шмит за "Блумберг" који наводи да је немачки политичар именован за високог представника уз подршку Уједињених нација 2021, што званично није потврђено.

"Могао би да постоји интерес да се покрене криза ван Украјине, не војно, већ политички", каже Шмит о Путину и додаје: "Али то не служи интересима Босне и Херцеговине или народа у Републици Српској".

Политичка криза у Босни и Херцеговини је ескалирала након што је Тужилаштво у Сарајеву оптужило Додика да не поштује Шмитове одлуке, односно, високог представника, а за шта је запрећена казна до пет година затвора.

"Уставни суд је једна од кључних институција Дејтона", каже Шмит.

Осим америчких санкција које су већ уведене Додику, Шмит је рекао да "није искључена и могућност мера Европске уније".

Кораци за смањење помоћи из земаља чланица ЕУ Републици Српској су такође у току, а Немачка је раније овог месеца отказала четири инфраструктурна пројекта као начин притиска на Додика, наводи "Блумберг".

"Очекујем и надам се да ћемо у наредне две недеље видети приближавање европским захтевима", рекао је Шмит.

"Ако не, могло би да дође време када ће бити потребно да се покажу границе господину Додику", запретио је Шмит.

image