Србија и Балкан

Петронијевић: Велики број правника заинтересован за одбрану Милорада Додика, неки и из ЕУ

Адвокат је истакао да се доста људи јавља лично, као и у Центар за обнову међународног права и Удружење за међународно-кривично право
Петронијевић: Велики број правника заинтересован  за одбрану Милорада Додика, неки и из ЕУ© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да се велики број угледних адвоката, професора права и јавних личности из Србије и Републике Српске, па чак и земаља ЕУ јавио поводом његове иницијативе за формирање савета за одбрану председника Републике Српске Милорада Додика против кога је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу.

"Иницијатива је примљена добро и звао је велики број адвоката, професора права и јавних личности не само из Србије и Републике Српске, јављају се и из других земаља и из држава ЕУ", рекао је Петронијевић за Срну и истакао да има веома познатих имена.

Он је рекао да очекује да ће до краја недеље бити познат списак људи који ће чинити окосницу овог савета, али да неће бити коначан, преноси РТРС.

Петронијевић је истакао да се доста људи јавља лично, као и у Центар за обнову међународног права и Удружење за међународно-кривично право.

"Не прихватамо сваког ко се јави, ипак је ово једно озбиљно питање. Гледамо да то не буде никаква масовност пошто-пото, већ реална могућност свих тих људи који се јављају да буду примљени у тим, да помогну", рекао је Петронијевић.

Адвокат Милорада Додика сматра да је ситуација ургентна и да може да изазове хаос.

"Ми ћемо се бавити анализом целе ситуације, системски од самог почетка, тражећи и дефинишући узроке који су до овога довели. Други правац деловања биће евентуално правно супротстављање тој и таквој оптужби ако она стане на правну снагу", рекао је Петронијевић.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа, оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због, како је наведено, неизвршавана одлука Кристијана Шмита.

image