Србија и Балкан

Бесплатни уџбеници увелико стижу у београдске школе

У више школа у престоници почели су да стижу уџбеници које је за ђаке обезбедио град Београд, а највећи део испоруке очекује се следеће седмице
Бесплатни уџбеници увелико стижу у београдске школе© Stefan Tomasevic/ATAImages

Почела је дистрибуција бесплатних уџбеника које ће за све београдске основце и средњошколце обезбедити главни град и очекује се да буде завршена пре првог школског дана, пише "Политика".

Све школе се спремају да дочекају ђаке. Пред улазом у Основну школу "Владислав Рибникар" и то главним, из Улице краља Милутина, достављач уџбеника, теткице и домар из белог комбија истоварују кесе ђачких књига.

"Брже иде кад носимо у рукама него кад пакујемо на колица. За сваки наредни разред све тежи уџбеници", коментарисали су у радној атмосфери, а достављач се насмешио кад су га спремачице упитале да ли је осим бесплатних уџбеника дотерао и неки ранац на поклон за ученике.

У више београдских школа за "Политику" је потврђено да су почели да стижу уџбеници које је за ђаке обезбедио град Београд. Негде их је стигло мање, негде више, а највеће испоруке очекују се следеће седмице. Истовремено, основним школама и даље пристижу уџбеници које за одређене категорије основаца на републичком нивоу купује ресорно Министарство просвете.

"Из града је свим престоничким школама стигло обавештење да испорука уџбеника треба да се заврши до 1. септембра, а да је наша обавеза да формирамо комисије за пријем уџбеника, што смо и урадили, а сав посао око доставе и преузимања књига очекујемо да буде готов пре него што се ђаци врате у клупе. Такође, нису још увек стигли сви, али очекујемо да ће благовремено стићи, уџбеници које за ученике обезбеђује Министарство просвете. Ђаци којима следују књиге ресорног министарства, по свему судећи, добиће још један комплет који обезбеђује Град Београд", рекао је за "Политику" Младен Стевановић, директор најстарије престоничке осмолетке "Краљ Петар Први".

Сви основци, а први пут и сви средњошколци, у главном граду у новој школској години користиће бесплатне уџбенике, и то потпуне комплете школских књига које су за наставу одабрали њихови учитељи и наставници. На предлог градоначелника Београда Александра Шапића, тако је одлучила градска управа. Идеја да баш сви београдски ђаци добију на поклон уџбенике од града управо се остварује.

"Процедура набавке уџбеника за ђаке основних и средњих школа у Београду иста је као и претходних година. Свака школа бира издавача као и раније, потписују се уговори са издавачима уџбеника и за основне и за средње школе, а једина разлика је у томе што је град обезбедио средства, што ће уџбеници за сву децу бити бесплатни, што ћемо их овога пута ми платити. Сада је на школама и издавачима да спроведу процедуру и нема разлога да не верујем да ће 1. септембра ученике сачекати уџбеници у учионицама или тамо где су их чекали свих претходних година у зависности од школе, како је и раније функционисало", рекао је Шапић.

Средства за ову намену планирана су и обезбеђена буџетом за 2023. годину.

Град Београд је одлучио да обезбеди новац за уџбенике за све београдске ученике и да тако растерети буџете својих суграђана. Сматрамо да је то изузетно важно, нарочито у септембру, јер за родитеље школараца и деце која се спремају за школу, септембар је финансијски најоптерећенији месец, а касније су то и децембар и јануар када долазе новогодишњи празници.

Суштински, значајно је да се помогне родитељима, јер одговорна градска управа треба да води бригу о својим грађанима, сматра градоначелник Београда и уверава да ће и убудуће сви ђаци у главном граду добијати бесплатне уџбенике.

image