Србија и Балкан

РТ Балкан открива: Када ће бесплатни уџбеници стићи у школе

Бесплатни комплети које додељује Министарство просвете биће достављени школама до 1. септембра и то је последњи рок до када треба да се доставе, кажу за РТ Балкан у овој државној институцији
РТ Балкан открива: Када ће бесплатни уџбеници стићи у школе© Stefan Tomasevic/ATAImages

Бесплатни уџбеници који се финансирају из републичког буџета још нису почели да стижу у све основне школе у Србији, иако је у некима, према наводима медија, дистрибуција већ почела.

Министарство просвете обезбеђује бесплатни комплет школских књига за ђаке из материјално угрожених породица, ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом, ђаке који су треће и свако наредно рођено дете, као и ученике са изузетним способностима који основно образовање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима.

"Бесплатни уџбеници које додељује Министарство просвете биће достављени школама до 1. септембра и то је последњи рок до када треба да се доставе", кажу за РТ Балкан у овој државној институцији. 

Како додају у писаним одговорима на наша питања, овај бесплатни комплет добиће 87.644 ученика који остварују прописане услове.

Осим ресорног министарства, бесплатни комплет школских књига обезбеђују и поједине локалне самоуправе из сопствених средстава. На нивоу целе Србије, ради се о изузецима, пре него о правилу јер су ретке оне локалне самоуправе које на овај начин помажу родитељима и ђацима.

Најчешће се ради о комплету за ђаке првог разреда основне школе, па тако Град Крагујевац, како је за РТ Балкан речено у градској управи, за ову школску годину набавља књиге за 1.800 ђака првака.

Оваква пракса прошле школске године била је и у Зрењанину, на пример, или Новом Саду где су комплете уџбеника добили најмлађи ђаци.

Град Београд је у том смислу начинио искорак и најавио куповину уџбеника за све основце и средњошколце на својој територији, што је отприлике четвртина свих ђака у Србији. Према тим најавама, око 200.000 београдских основаца и средњошколаца добиће цео комплет уџбеника и родитељи ће бити ослобођени овог трошка.

Остала је недоумица да ли ће се комплети за неке ђаке дуплирати, будући да уџбенике за део ђака обезбеђује ресорно министарство, а према најавама из Града и они ће купити школске књиге и то за све ђаке.

У Министарству просвете наглашавају за наш портал да локалне самоуправе не обавештавају министарство о додели бесплатних уџбеника.

Појашњење да ли ће или не уџбеници бити куповани и за оне ђаке за којих их већ обезбеђује ресорно министарство нисмо добили ни из Секретаријата за образовање Града Београда из којег до закључења овог текста нису одговорили на наша питања.

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да је процедура набавке уџбеника за ђаке основних и средњих школа у Београду иста као и претходних година, а једина је разлика, како је додао, у томе што ће Град Београд обезбедити средства и што ће уџбеници за сву децу бити бесплатни.

Он је објаснио за ТВ Прва да свака школа бира издавача као и раније, потписују се уговори са издавачима уџбеника и за основне и за средње школе и једина је разлика што ће овог пута школске књиге платити Град.

"Сада је на школама и издавачима да спроведу процедуру и нема разлога да не верујем да ће 1. септембра ученике уџбеници сачекати у учионицама", рекао је Шапић.

У телевизијском гостовању, он није прецизирао колико ће новца за набавку уџбеника одвојити Град Београд, а крајем прошле године изјавио је да ће за те намене из градске касе бити издвојено између 16 и 20 милиона евра. Према наводима медија, Министарство просвете за комплете које они набављају определило је ове године 720 милиона динара.  

Дистрибуција уџбеника које обезбеђује Град Београд још увек није почела, а будући да по први пут престоничке власти обезбеђују уџбенике за све ђаке основних и средњих школа не знамо ни како ће она изгледати и којом динамиком ће комплети стизати, каже Снежана Романдић из Уније синдиката школа Београда.

"Надамо се да ће се оно што је речено и реализовати, било би јако незгодно да се то не деси. Школе су доставиле Граду спискове уџбеника и сада чекамо да видимо шта ћемо добити. Мислим да 1. септембра нећемо почети наставу са уџбеницима, да ће то мало да се продужи, али видећемо", каже Романдић.

Она појашњава да је и бесплатни комплет који обезбеђује Министарство просвете основни комплет књига, да нема свих уџбеника потребних за наставу, попут оних из страних језика.

"Према искуству из претходних година и ти бесплатни уџбеници стижу у школе у септембру, никада не стигне цео комплет, него до 10. септембра, на пример српски и математика, па после недељу дана стигну још два уџбеника. Углавном, до 20. септембра стигне све", напомиње Романдић.

Она истиче да је став Уније синдиката просветних радника Србије, којем припада, да би уџбеници требало да буду бесплатни за основце на територији целе Србије, а не само на територији престонице, која јесте највећа локална самоуправа али овакав вид подршке требало би да добију сви родитељи у Србији.

"То би требало да буде планирано на нивоу целе републике, ако не могу локалне самоуправе, онда да министарство омогући да ти комплети буду доступни деци с обзиром да нису тако јефтини, барем у основном пакету који је неопходан да би почела настава", каже Романдић.

Да су уџбеници значајна ставка у сваком породичном буџету знају сви родитељи школараца, ма ког узраста били њихови ђаци.

Најјефтинији комплет школских књига, онај за први разред основне школе, кошта између 8.000 и 9.000 динара, док је цена комплета од другог до четвртог разреда око 10.000 динара, а са повећањем броја предмета од петог разреда основне школе расте и цена комплета. За петаке школске књиге коштају око 15.000 динара, са сваким вишим разредом и цена је нешто виша, па уџбеници за осми разред коштају између 18.000 и 20.000 динара.

Треба истаћи да је у питању груба рачуница јер цене уџбеника разликују се од издавача до издавача, као што се и комплети разликују од школе до школе: радни листови, збирке, атласи и други уџбеници негде улазе у комплет обавезан за наставу, а негде не.

Судећи по ценама на сајтовима издавача уџбеника, највећи број уџбеника за основце  млађих разреда, од првог до четвртог, кошта између 650 и 800 динара, а за старије основце готово да нема оног јефтинијег од 1.000 динара.

Такође, ретки су предмети, без обзира на разред, за које је потребан само један уџбеник – за већину су то најмање два, али и по три или четири у зависности од предмета.  

image