Србија и Балкан

Спасовски: Биће откривено ко је махао заставом "велике Албаније"

Ако се утврди да је реч о страном држављанину, биће расписана међународна потерница
Спасовски: Биће откривено ко је махао заставом "велике Албаније"Getty © Chris McGrath/Getty Images

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски изјавио је да очекује да ће бити откривен идентитет особе која је у Тетову махала заставом "велике Албаније" у току посете премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Застава с мапом такозване велике Албаније која обухвата делове Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке, вијорила се на концерту који је на централном градском тргу организовала Општина Тетово 12. августа поводом приватне посете Куртија.

Министарство унутрашњих послова објавило је 18. августа фотографију човека који је махао заставом на тргу у Тетову и позвало грађане да јаве полицији ако га примете или имају неку информацију.

Спасовски је поновио да човек који је то урадио није запослен у Министарству унутрашњих послова Северне Македоније, како су објавили неки медији, али је рекао да његов идентитет још није познат.

"Имамо информације које већ прикупљају колеге и из Сектора унутрашњих послова Тетово и на нивоу МУП-а. Мислим да ће бити утврђен идентитет ове особе. Класификација је свакако кривично дело према препорукама јавног тужиоца и на основу тога ће бити предузете одговарајуће мере", рекао је Спасовски новинарима.

Он додаје да је на скупу у Тетову било и људи који нису држављани Северне Македоније и да, ће, ако се утврди да је реч о страном држављанину, бити расписана међународна потерница и искоришћени сви законски механзми да случај буде решен.

Спасовски је тако одговорио на питање о томе да ли се можда ради о грађанину Косова, које је до сада одбацивало захтеве Скопља за естрадицију оних који су оптужени у Северној Македонији.

image