Србија и Балкан

За Србе нема места у Спајићевој влади, Бошњацима четири, Албанцима два ресора?

Очекује се да се ових дана изјасне и страначки органи осталих партија које ће учествовати у Влади, а могућ је и састанак мандатара са амбасадорима западних земаља, пре свих земаља Квинте, којима ће представити своје виђење 44. Владе Црне Горе
За Србе нема места у Спајићевој влади, Бошњацима четири, Албанцима два ресора?© R.R./ATAImages

Мандатар за формирање 44. Владе Црне Горе и лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић саставиће Владу која ће имати подршку 44 посланика у Скупштини Црне Горе, али у њој неће учествовати коалиција "За будућност Црне Горе" Андрије Мандића и Милана Кнежевића, наводи подгорички "Дан"

Владу ће подржати седам посланика Демократа, шест представника Бошњачке странке, два Социјалистичке народне партије, посланик Хрватске грађанске алијансе и четири посланика албанских партија. До сада су у игри била три представника албанских партија, а од синоћ им се придружио, и председник Демократске уније Албанаца Мехмед Зенка, сазнаје "Дан" из више партија које ће учествовати партиципирати у новој извршној власти.

Подсећамо да је Главни одбор Бошњачке странке Ервина Ибрахимовића на синоћ одржаној седници одлучио да та партија буде део нове владе, након што их је мандатар Спајић обавестио да коалиција ЗБЦГ неће бити позвана у владу. Како се незванично сазнаје њима би и будућој власти могла припасти четири ресора.

Демократе су затвориле "свој пакет власти" и поред безбедносног сектора у Влади имаће и место председника Скупштине, на које поново долази њихов лидер Алекса Бечић. Пакет је затворила и Бошњачка странка, а остало је неколико министарстава која ће бити расподељена предизборним партнерима ПЕС-а и мањим партијама које улазе у Владу. Спајићу је веома важно да ни Бошњачка странка ни Демократе немају никаквих проблема око ресора у Влади, пише "Дан".

Према незваничним информацијама подгоричког листа, Социјалистичка народна партија (СНП) је добила понуду да њен кадар буде на челу Министарства спорта и младих, а понуђено им је и место потпредседника Владе. Очекује се да СНП брзо одговори на ову понуду, а према изворима листа, договор је начелно постигнут.

Лидер Албанског форума Ник Ђељошај потврдио је да је и тај политички субјект пристао да буде део нове Владе ЦГ.

"Албански форум је успео да током преговора испуни свој програм по коме ћемо имати децентрализацију, кладионице и казина ће до потпуног затварања бити стављени у сасвим другачији систем од онога што јесу и обезбедићемо старачке пензије за све грађане", рекао је Ђељошај.

Он је казао да ће Албански форум преузети одговорност потпредседника Владе за капиталне инвестиције и министра јавне управе.

Спајић је наводно, чврсто остао на позицији да коалиционим партнерима не препушта министарства која су му важна да би реализовао врло амбициозан програм "Европа сад 2". Тако ће ПЕС-у сигурно остати Министарство правде, Министарство финансија, Министарство рада и социјалног старања, Министарство спољних послова и ново Министарство државне управе.

Према подгоричком листу, постоји и план Б, у случају да се неке мање партије одлуче на "побуну" због Спајићеве одлуке да прави Владу са подршком 44 посланика, а ту се пре свега мисли на Цивис и Уједињену Црну Гору. Према том плану, у Владу би могле да уђу још неке партије које тренутно сви виде као опозицију, али имају довољно посланика да покрију "празнину".

Уједињена Црна Гора, која је на изборима 11. јуна наступила на листи Покрета Европа сад, вечерас ће на седници председништва у проширеном саставу одлучити о свим питањима која се тичу формирања и састава 44. Владе, изјавио је за портал РТЦГ лидер те партије Горан Даниловић.

Очекује се да се ових дана изјасне и страначки органи осталих партија које ће партиципирати у Влади, а могућ је и састанак мандатара са амбасадорима западних земаља, пре свих земаља Квинте, којима ће представити своје виђење 44. Владе.

Лидер ДНП-а Милан Кнежевић је раније саопштио да коалиција "За будућност Црне Горе" досад није добила званичну и коначну понуду мандатара Милојка Спајића.

Састанак Главног одбора Покрета Европа сад (ПЕС) заказан је за суботу, док би дан раније мандатар за састав нове владе Милојко Спајић требало да се састане са клубом посланика покрета, сазнају "Вијести".

Спајић би требало да посланицима и члановима Главног одбора представи план нове владе.

image