Србија и Балкан

Спајић бира подобне за власт: Има ли места за Србе који су Ђукановића сменили пре три године

У Подгорици су одржани први званични преговори о новој Влади Црне Горе чији је мандатар Милојко Спајић
Спајић бира подобне за власт: Има ли места за Србе који су Ђукановића сменили пре три године© R.R./ATAImages

Сви су задовољни, није било специјалних захтева и нико није спомињао ресоре, тако би се укратко могле сумирати изјаве након првог званичног круга преговора о новој Влади Црне Горе.

Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић већ пет дана је мандатар, али је тек за данас заказао званичне преговоре са оним странкама које су му јавно дале подршку да састави нову владу.

У тај круг могућих чинилаца нове власти ушли су Демократска Црна Гора Алексе Бечића, Уједињена Црна Гора Горана Даниловића, Социјалистичка народна партија (СНП) Владимира Јоковића, Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) Адријана Вуксановића, Савез грађана Цивис Срђана Павићевића, Форце Генција Ниманбегуа, Албанска алтернатива (АА) Ника Ђељошаја, Бошњачка странка Ервина Ибрахимовића и Мехмед Зенка из ДУА.

Ипак, одвојен састанак одржан је са лидерима коалиције "За будућност Црне Горе" Миланом Кнежевићем и Андријом Мандићем.

"Било је различитих мишљења око учешћа ЗБЦГ у влади. Дошло је време за нову Црну Гору без подела са јасним циљем и визијом. Ако наставимо овим темпом уверени смо да ћемо владу саставити и брже него што је законски рок", истакао је Спајић.

Иако свестан да је потребно владу формирати што пре, Спајић је сам рекао да данас није било речи о подели ресора. То су потврдили и Мандић и Бечић.

Место председника Скупштине спорно?

Спајић има 90 дана да састави нову владу. На питање да ли ће успети да окупи све, Спајић одговара: "Ко не верује никад не успе".

Наводно, позиција која тренутно кочи договор је функција председника Скупштине. То место тражи носилац коалиције ЗБЦГ Милан Кнежевић који сматра да тој политичкој опцији она припада према изборном резултату. Према незваничним информацијама, Спајић је пак ту позицију предвидео за лидера Демократа Алексу Бечића.

Такве претпоставке додатно је подгрејала чињеница да је на одвојени састанак са представницима ЗБЦГ Спајић позвао и представнике Демократа.

Ипак, Мандић негира да се разговарало о месту председника Скупштине, као и о евентуалним ресорима у влади.

"Данас је направљен велики искорак у другом правцу, не око договора ко ће шта добити, то је стајало по страни, већ око важније ствари која ће бити темељ будуће владе", рекао је Мандић.

Према информацијама црногорских медија, Кнежевићу и Мандићу су наводно понуђена четири министарства, место потпредседника Скупштине и евентуално место потпредседника владе.

Нема званичне потврде о овим понудама, јер до сада нико од учесника преговора није желео отворено у јавности да говори о томе шта се договара иза затворених врата.

Има ли разлога за оптимизам

Делује да су представници свих политичких странака који су данас разговарали о избору нове владе веома ентузијастични и то је добро, оцењује политиколог Владимир Павићевић у изјави за РТ Балкан.

"Грађани очекују да Спајић ефикасно управља преговорима и да финални договор буде правичан", каже Павићевић.

Наш саговорник очекује да би обриси структуре и састава владе могли да буду видљиви до краја августа.

Посебно истиче то што ће се 30. августа навршити три године откако је на парламентарним изборима 2020. године са власти смењена Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића.

Политичке снаге које су успеле да после 30 година власти Ђукановића преселе у опозицију и данас су учесници преговора. Једино изостаје Грађански покрет УРА Дритана Абазовића који је због сукоба са Спајићем због афере До Квон остао без шансе да уђе у нову владу.

Финални договор и избор владе којом ће управљати Спајић требало би да буде начињен у септембру, сматра Павићевић.

Након развлашћивања Ђукановића те 2020. године, потпуно неправедно, место у власти није добио тадашњи Демократски фронт, упркос тешкој политичкој борби против Ђукановића коју је на својим плећима носио годинама.

Питање је да ли ће неправда бити исправљена и данашња коалиција "За будућност Црне Горе" наћи своје место у влади, јер и поједине странке мањина, а посебно западне амбасаде не крију да не желе да виде лидере Мандића и Кнежевића у њој.

"Правичност би значила да овог пута у влади своје представнике треба да има и коалиција За будућност Црне Горе", изричит је Павићевић.

Међутим, тако не сматра америчка амбасада у Подгорици. Тек што су почели формални разговори амбасада се огласила писаном изјавом у којој је поновила своје жеље како би нова влада требало да изгледа, наводећи да подржава брзо формирање Владе Црне Горе која је привржена евроатлантским вредностима и представља мултикултуралну Црну Гору.

"Подржавамо владу чији би чланови осудили руску агресију, залагали се за територијални интегритет Украјине и подржавали санкције ЕУ Русији, јачали активно учешће Црне Горе у НАТО-у, штитили права мањина и подржавали суверенитет суседних земаља, укључујући Косово", истакли су из америчке Амбасаде у Подгорици.

Нажалост, у Подгорици више нико не спомиње да су лидери Покрета Европа сад Спајић и садашњи председник Црне Горе Јаков Милатовић били непознати јавности пре избора 2020. године.

Они су шансу да уђу у владу као министри добили захваљујући одлуци носиоца тадашње изборне листе Андрије Мандића да своју позицију препусти Здравку Кривокапићу који је постао премијер.

Захваљујући томе, али и на крилима литија које је претходно организовала Српска православна црква у Црној Гори, Демократска партија социјалиста је доживела ударац од којег више није могла да се опорави.

Да ли је коначно дошло време да неправда буде исправљена, видеће се када званичници са преговора у јавност изађу са информацијама о поделама ресора.

До тада Спајић поручује: нема времена за губљење.

image