Србија и Балкан

Дачић са шефом Канцеларије Савета Европе: Пријем Приштине у СЕ неприхватљив

Комитет министара Савета Европе, на амбасадорском нивоу, донео је одлуку о прихватању апликације "Косова" за чланство у тој међународној организацији
Дачић са шефом Канцеларије Савета Европе: Пријем Приштине у СЕ неприхватљив© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се данас са шефом Канцеларије Савета Европе у Београду Тобијасом Флесенкемпером, који завршава мандат 31. августа и том приликом је поновио ставове Србије по питању неприхватљивости захтева тзв. Косова за чланство у Савету Европе.

Дачић је изразио захвалност Флесенкемперу на свему постигнутом у оквиру мандата шефа Канцеларије СЕ у Београду, наводи се у саопштењу Министарства.

Истакао је значај подршке коју нам СЕ већ две деценије пружа у реформском процесу, на путу ка нашем пуноправном чланству у ЕУ, кроз подршку и сарадњу на пољима владавине права, људских права и демократије.

Током сусрета Флесенкемпер је захвалио на сарадњи са Министарством спољних послова, коју је оценио као веома успешну.

Истакао је да је Република Србија урадила пуно важних ствари уз подршку Савета Европе, као и да је Србија препозната као веома активна и важна држава чланица Савета Европе.

Изражено је обострано очекивање да ће се досадашња успешна сарадња наставити и са следећим шефом Канцеларије у Београду.

Да подсетимо, Комитет министара Савета Европе, на амбасадорском нивоу, донео је одлуку о прихватању апликације "Косова" за чланство у тој међународној организацији. На састанку представника 46 држава чланица Савета Европе, 33 земље, што је више од прописаног услова двотрећинске већине, гласале су за одлуку о прихватању косовског захтева и тиме је покренут процес приступања Савету Европе.

Након што је апликација тзв. Косова прихваћена 24. априла у Стразбуру током ванредног заседања, упркос томе што није чланица Уједињених нација и већина земаља у УН га не признаје, процес одлучивања се сели у Парламентарну скупштину у другу и најдужу фазу у процедури пријема.

Према стандардном временском оквиру, припрема извештаја и дебате у том телу, пре него што дође до завршног гласања око препоруке за чланство, могу трајати и неколико година. То вероватно и треба очекивати, ако је судити према гласању у првој инстанци, када је против пријема тзв. Косова било седам држава, укључујући и Србију.

image