Србија и Балкан

Економски стручњаци: Приштину санкције ЕУ коштају више од 500 милиона евра

Са овим мерама тзв. Косово неће имати економски раст, побољшање платног биланса, неће бити конкурентно, а пре свега, неће бити нових радних места, оцењује бивши председник Привредне коморе у Приштини
Економски стручњаци: Приштину санкције ЕУ коштају више од 500 милиона евраGetty © Sean Gallup / Staff

У случају да мере које је Европска унија увела против Приштине остану на снази, штета по економију тзв. Косова биће већа око 500 милиона евра, проценили су економски стручњаци.

Док привремене институције у Приштини пред јавношћу покушавају да минимизирају њихове негативне ефекте, такве мере директно погађају произвођаче, оцењују саговорници РТС-а.

"Мере које су предузеле међународне институције готово су утицале на општу политичку економију у интеграцији и Косово заостаје у том правцу. Према нашим прелиминарним прорачунима, ако се ове мере наставе даље, штета ће бити више од 500 милиона евра, укључујући централне и локалне институције, али и предузећа која су имала или имају пројекте преко ИПА програма", рекао је председник Косовске алијансе бизниса (АКБ) Агим Шахини.

Бивши председник Привредне коморе Косова (ОЕК) Сафет Грџалију рекао је да влада минимизира негативне ефекте ових мера. Према његовим речима, крајње је забрињавајућа земља коју ЕУ намерава да казни на овај начин.

Додаје да са овим трендом Косово неће имати економски раст, нити побољшање платног биланса.

"Време је да се према овим мерама озбиљније односимо, а не да их игноришемо. Нажалост, то се дешава на 'Косову', посебно влада минимизира негативне ефекте ових мера. У политичком аспекту, они заиста нису почастили 'Косово' таквом реалношћу, јер бити земља која тврди да јој је будућност у Европи, бити кажњен, штета је која ће заиста утицати на имиџ 'Косова'. Имамо замрзнута средства која су намењена подршци приватном сектору, а посебно домаћим произвођачима. Рећи данас да ове мере чак и не утичу на њих, најгоре је што може да се деси 'Косову'", рекао је Грџалију.

Додао је да са овим мерама тзв. Косово неће имати економски раст, побољшање платног биланса, неће бити конкурентно, а пре свега, неће бити нових радних места. 

image