Србија и Балкан

Ескобар: Корупција велики проблем целог региона, будите сигурни да ће бити санкција

Вашингтон жели да види да је европски пут отворен за све земље Западног Балкана, рекао је специјални изасланик за Западни Балкан
Ескобар: Корупција велики проблем целог региона, будите сигурни да ће бити санкција© Anna Moneymaker/Getty Images

Специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар уверава да је корупција велики проблем за цео регион, а да је администрација председника САД-а Џозефа Бајдена посвећена борби против те "корозије друштва" због чега је уверен да ће се санкције тек уводити.

На питање да ли ће ускоро бити нових имена из Северне Македоније на америчкој листи санкција, такозваној "црној листи", он је одговорио да ће их "сигурно бити".

"Дозволите ми само да кажем да је ова администрација, Бајденова администрација, посвећена борби против корупције. Зато што је корупција тако корозивна за друштва. Не можемо да најављујемо санкције, али будите сигурни да ће их бити", рекао је Ескобар.

Он је за македонски портал "360 степени" оценио да у том смислу Вашингтон жели да види да је европски пут отворен за све земље Западног Балкана.

"Оно што бих могао да кажем је да је за регион, за цео регион, корупција велики проблем. Срећан сам што видим да процес приступања даје централно место владавини права као услов за улазак (у ЕУ)", рекао је Ескобар у видео интервјуу македонском порталу 360 степени.

Истакао је да постоји још један разлог зашто САД желе да виде да је европски пут отворен за све земље региона.

"Свака земља која је ушла у ЕУ је стабилнија, више демократска и напреднија, а истовремено праведнија у погледу правде за своје грађане. То је још један разлог зашто желимо да вас видимо на путу ка чланству у ЕУ", рекао је заменик помоћника америчког државног секретара.

image