Србија и Балкан

Глуви телефони о воћу из Србије: Шта се стварно десило и зашто се Подгорица сада извињава

Само неколико сати раније, Владимир Ђаковић, директор Управе за РТЦГ рекао је да је „инспекција на граничном прелазу са Србијом, Добраково „спречила увоз скоро десет тона брескви и нектарина код којих је пронађен пестицид опасан по здравље људи, нарочито деце - хлорпирифос
Глуви телефони о воћу из Србије: Шта се стварно десило и зашто се Подгорица сада извињаваGetty © Luis Ascui

Управа за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове Црне Горе синоћ је упутила извињење јавности ове државе због давања погрешне информације да је у 10 тона коштичавог воћа увезеног из Србије нађен забрањени, по здравље људи, нарочито деце, веома опасни пестицид хлорпирифос.

Из те Управе, неколико сати после алармантне информације коју је пренело више црногорских медија, потврђено је да у Црну Гору из Србије ипак није послато воће које садржи веома опасни пестицид. Из Управе су саопштили да је до давања погрешне информације дошло због неспоразума у телефонском разговору са инспекторима.

Како се наводи у саопштењу Управе, тачно је да је наложено уништавање близу 10 тона воћа, али искључиво због количине остатка пестицида веће од прописане, али оних пестицида који су и у Црној Гори и у Србији дозвољени за употребу.

Директор Управе Владимир Ђаковић јуче је за РТЦГ најпре рекао да је његова управа спречила увоз скоро десет тона воћа које је имало опасан пестицид хлорпирофос, али је синоћ појаснио да је погрешно схватио инспектора који му је дао информацију телефонским путем.

"Како је сваки наш месечни извештај доступан јавности од 15. у месецу, тако смо на питања одговорили на основу телефонских разговора са инспекторима, па је на тај начин и дошло до давања погрешне информације", речено је синоћ из те Управе за РТЦГ и потврђено да је тачно да су наложили уништавање близу 10 тона коштичавог воћа. Међутим, како су појаснили, искључиво због "количине резидуа пестицида веће од прописане".

Додали су и да се ради о "пестицидима који су и у Црној Гори у у Србији дозвољени за употребу".

"Наравно, као и у претходном периоду спроводимо редовне и појачане контроле на граничним прелазима са свим државама из којих се увози свеже воће и поврће о чему смо већ више пута информисали јавност. Појачаном контролом установљено је присуство прекомерне дозе резидуа пестицида и пошиљке су повучене редовном процедуром. Напомињемо да се ради о дозвољеним супстанцама, а не о хлорпирифосу", речено је РТЦГ у овој Управи.

Објашњено је и да до повећане количине пестицида због којих је уништено 10 тона шљива може доћи због прекомерне употребе пестицида или "непоштовања каренце препоручене од стране произвођача пестицида".

"Још једном се извињавамо јавности Црне Горе и одговорно тврдимо да поменутог пестицида нема у храни на црногорском тржишту", закључили су у у овој управи у изјави од синоћ.

Само неколико сати раније, Владимир Ђаковић, директор Управе за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове такође за РТЦГ рекао је, објавио је овај портал, да је "инспекција на граничном прелазу са Србојом, Добраково "спречила увоз скоро десет тона брескви и нектарина код којих је пронађен пестицид опасан по здравље људи, нарочито деце  - хлорпирифос.

Неки портали затим су констатовали и да је исти пестицид "данас пронађен и у шљивама које се из Србије увозе у Хрватску, што су објавили регионални медији".

На питање да ли опасног пестицида има у Црној Гори, Ђаковић је за РТЦГ рекао да је његова употреба строго забрањена у тој држави, али, да је у претходном периоду на увозу пронађено скоро десет тона коштичавог воћа које је садржало ту супстанцу.

Објаснио је да су питању две спорне пошиљке обе послате из Србије.

„Овај пестицид је врло опасан и забрањен у Црној Гори и одговорно тврдим да га код нас нема. Произвођачи га не користе за храну. Међутим, на увозу је другачија ситуација - на граничном прелазу Добраково је око десет тона брескви и нектарина откривено са тим пестицидом и то је све враћено", рекао је још Ђаковић за Портал РТЦГ.

Исти портал још је додао да је амерички Центар за контролу и превенцију болести навео да "након контакта са хлорпирифосом, код потрошача може да дође до различитих ефеката на нервни систем, попут главобоље, замагљеног вида, појачаног лучења пљувачке, напада, а у екстремним случајевима, у зависности од количине и дужине излагања – и до коме и смрти".

У истом тексту наведено  је да је тај пестцид пронађен у шљивама које су из Србије послате за Хрватску што је потврдио и Европски систем за брзо узбуњивање у трговини храном. Воће није увезено у Хрватску, већ је, како преносе регионални медији, уништено.

"У Хрватској и многим другим државама пестицид хлорпирифос легално се употребљавао до 2006. године, али је од тада забрањен за третирање воћа и поврћа у већини земаља ЕУ. Пронађен је недавно и у бресквама из Србије. Почетком прошлог месеца је на хрватској граници утврђен висок ниво канцерогеног акриламида у чипсу, који је такође послат из Србије. У Црној Гори, како су казали тада из Управе за безбедност хране, тог чипса није било“, наведено је још на порталу РТЦГ. 

image