Србија и Балкан

Хрвати пресрели српске шљиве, тврде да су отровне; Управа за биље: Воће је прошло контролу

Коначни резултати анализа очекују се сутра, али прелиминарни указују да у шљивама за које Хрвати тврде да су загађене пестицидима, нису пронађени остаци средстава за заштиту биља
Хрвати пресрели српске шљиве, тврде да су отровне; Управа за биље: Воће је прошло контролуwww.globallookpress.com © imagebroker/Alfred Schauhuber

Шљиве из Србије чија је пошиљка наводно због опасних пестицида заустављена на граници са Хрватском, пре извоза су прошле контролу и утврђено је да су безбедне, тврди Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић.

Воће сада не може бити анализирано у Србији, будући да је наложено његово уништавање.

"Та пошиљка није враћена нама, тако да не можемо да је узоркујемо и извршимо упоређивање са оним што смо добили кроз саму нотификацију, већ је наложено њено уништавање. Одмах по добијању те информације послали смо инспекцију и код извозника и код произвођача - два произвођача су продала ту шљиву извознику и практично та њихова шљива чини пошиљку која је пресретнута у ЕУ", рекао је Милосављевић за Танјуг.

Коначни резултати анализа очекују се сутра, али прелиминарни указују да у шљивама за које Хрвати тврде да су отровни, нису пронађени остаци средстава за заштиту биља.

Пре извоза ове пошиљке у акредитованој лабораторији је урађено узроковање и испитивање које је, према речима Милосављевића, показало је да је по свим параметрима производ безбедан, односно усаглашен са правилником о средствима за заштиту биља.

Јуче је, ипак, кроз систем за брзо обавештавање ЕУ стигла информација о пресретању пошиљке свеже шљиве из Србије ка ЕУ, јер је садржала, опасан пестицид.

Како преноси портал "Подравски.хр", у плодовима је током граничне контроле пронађен хлорпирифос, те стога нису увезени у Хрватску и наложено да буду уништени.

Реч је о истом пестициду који је пронађен и у бресквама чије је пошиљке из Србије Хрватска недавно стопирала.

image