Србија и Балкан

Да ли се смртоносни "српски рулет" враћа на наше путеве и улице?

Oд укупног броја саобраћајних незгода од 1. до 3. септембра, чак три, укључујући и незгоду на ауто-путу "Милош Велики" изазвали су возачи аутомобила који су прешли у коловозну траку намењену за кретање возила из супротног смера, саопштио је МУП
Да ли се смртоносни "српски рулет" враћа на наше путеве и улице?www.globallookpress.com © Alessandro Bremec

Све чешће смо сведоци снимака бахате вожње на друштвеним мрежама, као и вожње у супротном смеру која је многе, нажалост, одвела у смрт.

Пре неколико дана многе је шокирао снимак који је обишао Србију, а у коме је аутомобил на ауто путу "Милош Велики" ишао у пуној брзини супротним смером.

Како је саопштено из МУП-а, од укупног броја саобраћајних незгода од 1. до 3. септембра, чак три, укључујући и незгоду на ауто-путу "Милош Велики" изазвали су возачи аутомобила који су прешли у коловозну траку намењену за кретање возила из супротног смера.

У судару аутомобила "фијат пунто", који се кретао супротним смером, и "хјундаија" на ауто-путу "Милош Велики" на територији Сурчина, једна особа је погинула, док је једна теже, а једна лакше повређена.

Након ударца "фијат" се запалио и изгорео, а полицијски службеници утврђују све чињенице и околности у вези с овом саобраћајном незгодом.

Јуче је на друштвеним мрежама освануо нови снимак вожње у контра смеру од Батајнице ка Земун пољу.

Подсетимо, бивши тренер Црвене Звезде Љупко Петровић недавно је изазвао саобраћајну несрећу на новој обилазници око Београда, у близини тунела Бели поток када се, такође возећи у контрасмеру, сударио са возилом марке "шевролет".

Полицији је тада рекао да је промашио скретање и да није одмах уочио да је у погрешној траци.

Многе су ови случајеви вожње у супротном смеру подсетили на некадашњи тренд познат под називом "српски рулет".

На наше питање да ли је то што се аутомобил на "Милошу Великом" кретао у супротном правцу нека врста "изазова" са друштвених мрежа или некада познати "Српски рулет" Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да "на основу информација доступних у медијима, не би могла да се искључи та могућност".

Шта је "српски рулет"?

"Српски рулет" или "вожња смрти" се углавном заказује ноћу, а најчешћа опклада је да возач вози у супротном смеру у пуној брзини са угашеним фаровима или да из попречне улице кроз црвено светло изађе на главни пут.

Поред вожње у супротном правцу, прелази се у супротну траку како би се натерао возач да скрене али уколико ви скренете "губите".

Српски рулет је настао деведесетих година. Један од познатијих случајева наводног "српског рулета", што је први пут и дошло до ширег дела јавности, догодио се 1997. када је Спасоје Баришић из Батајнице, возећи "порше" брзином већом од 190 километра на сат, изазвао несрећу у којој су тројица младића погинула, док су тројица била повређена.

image