Србија и Балкан

Црна статистика на српским путевима: Саобраћајне несреће најчешћи узрок смрти код младих

Само у недељу, 3. септембра, живот на друмовима у Србији изгубило је чак пет учесника у саобраћају. Међутим, у првих осам месеци 2023. број погинулих на српским путевима смањен је за 18 одсто у односу на исти период 2022. године
Црна статистика на српским путевима: Саобраћајне несреће најчешћи узрок смрти код младих© M.M./ATAImages

За само прва три дана септембра 2023. године у саобраћајним незгодама у Србији погинуло је осам особа, док су два лица задобила тешке телесне повреде опасне по живот.

Само у недељу, 3. септембра, живот на српским путевима изгубило је чак пет учесника у саобраћају.

"Иако би сад ова серија догађаја могла да створи супротан утисак, податак који је од значаја јесте да је у првих осам месеци ове године број погинулих смањен за 18 одсто у односу на исти период прошле године", каже за РТ Балкан Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Који су фактори саобраћајних несрећа?

Окановић истиче да постоје три основна фактора која утичу на настанак саобраћајних незгода - небезбедно понашање ученика у саобраћају, небезбедни путеви и неисправна возила.

"Статистички је најчешће небезбедно понашање, односно људски фактор и када говоримо о њему пре свега је у питању брзина. Дакле, брзина, алкохол, небезбедна претицања, а битан фактор је и некоришћење сигурносних система као што су појас, кацига или ауто-седишта", наглашава саговорник РТ Балкан.

Како додаје, када говоримо о путевима, један од највећих проблема је сигнализација, непрописно стање сигнализације, непостојање заштитне опреме на друмовима и непрописно стање коловоза.

"Ако причамо о возилима три најчешћа узрока за возила су неисправна светлосна сигнализација, неисправни пнеуматици и неисправно стање уређаја за кочење", додаје.

Ко је најугроженији у саобраћају?

Према речима Окановића, најугроженија старосна категорија у саобраћају су млади, старосна група између 15 и 30 година.

"Најчешћи су виновници саобраћајних несрећа, најчешће страдају, и ако погледамо ту старосну групу као део популације - саобраћајне незгоде су најчешћи узрок смрти те популације. Када погледамо укупно - срчана обољења, канцер, суициде, наркоманију, убедљиво највећи узрок смрти су саобраћајне незгоде", указује Окановић и додаје да Уједињене нације препознају младе у саобраћају као један о четири највећа проблема у систему безбедности саобраћаја.

image