Србија и Балкан

Поздрав за Националну гарду Охаја: Шта то данас, хвала Русији, надлеће Београд

Да ли авиони који данас од 10 часова ујутро надлећу Београд представљају "топао дочек" Националној гарди Охаја, или нешто друго
Поздрав за Националну гарду Охаја: Шта то данас, хвала Русији, надлеће Београд© Krasimir Grozev CC-BY-SA-3.0

Волела би Амбасада САД у Србији да Срби приреде "топао дочек" припадницима Националне гарде Охаја када се, како су навели на Инстаграму, "у Србију врате", али данашње надлетање српске престонице ваздухопловима Војске Србије није организовано због тога.

Погрешили су Американци, пошто Срби баш и немају навику да топло дочекују агресоре, то више приличи некима другима, а не воле Срби ни туђу историју да краду, па те топле дочеке остављамо суседима. Него су овде у питању вежбе српских ваздухопловних снага за учешће на свечаности промоције најмлађих официра оружаних снага, која ће бити одржана у суботу испред Дома Народне скупштине.

Дан раније, из америчке амбасаде имали су покушај духовитости, случајни испад или нешто што може да звучи и као претећа порука. Наиме, на друштвеној мрежи Икс, америчка амбасада објавила је фотографије с поруком "кад се национална гарда Охаја у Србију врати". 

Порука звучи изузетно узнемирујуће, а Американци су се, по ко зна који пут, потрудили да се сетимо прошлости, управо овом објавом, јер су и даље жива сећања на који начин је америчка војска деловала у Србији 1999. године.

Изнад Београда летели су данас школски авиони "ласта В-54", вишенаменски борбени авиони МиГ-29, јуришни авиони "Ј-22 орао", транспортни хеликоптери Ми-17В-5, десантно-јуришни хеликоптери Ми-35М и лаки вишенаменски хеликоптери Х145М.

Нема сумње да је звук који се проламао небом био лепши него 1999. године. Уместо сирена за ваздушну опасност и америчких и осталих НАТО Ф-16 и сличних авиона и крстарећих ракета, чула се громогласна тутњава ваздухопловства које не би ни постојало да су се о томе питали наши амерички партнери.

Уосталом, својски су се и потрудили да га не буде. Јер, за разлику од наших НАТО партнера који су током агресије, али и после ње, авијацију уништавали, она је обновљена и ојачана захваљујући помоћи из Русије и Белорусије. Као, уосталом, и остатак наших оружаних снага.

На свечаности промоције најмлађих официра Војске Србије у суботу, 9. септембра у 11 часова, испред Дома Народне скупштине у прве официрске чинове биће промовисано 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Међу њима је и 10 кадета Оружаних снага БиХ и два кадета МУП-а Републике Српске.

image