Србија и Балкан

Вучић: Моја молба ЕУ, САД, Кини и Русији, о ванредним изборима после Њујорка

Вучић је најавио обраћање јавности о Косову и Метохији, али и о свим важним политичким и економским темама
Вучић: Моја молба ЕУ, САД, Кини и Русији, о ванредним изборима после Њујорка© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће наставак дијалога Београда и Приштине бити у среду или четвртак следеће седмице.

"То је за нас обавеза, јер смо увек сматрали да је дијалог начин како се проблеми решавају, а проблеми се нагомилавају", рекао је Вучић.

Он је навео да су приштински полицајци данас ушли у фабрику у Зубином Потоку која не ради, само да би показали да могу да раде шта желе.

"Дан после што је Столтенберг рекао да очекује консултације за било какве акције КБС и тзв. косовске полиције, њихови полицајци су упали у фабрику у Зубином потоку, што је још један доказ да је њихова жеља да покажу како пркосе свему ономе што је говорио Столтенберг. Наставили су и са хапшењем Срба", каже Вучић.

Како је рекао, Приштина је 41 пут покушала да изведе директне сукобе на северу Косова и Метохије, а од доласка Куртија на власт забележен је 401 напад на Србе.

У притвору су и даље Обреновић, Милун Миленковић Луне, Ненад Орловић Милован Божовић, Слађан Трајковић и Драгиша Миленковић.

Како је рекао, са Србима је говорио о изласку на изборе, и да о томе може да се разговара, али оно о чему нема разговора је да Срби напусте своја вековна огњишта.

"Наш народ ће гледати како да се тој мери демократским и мирним мерама супротстави", рекао је председник Србије.

Што се Куртија тиче, одавно не верујем да он жели било каква рационална решења, рекао је председник Србије.

Како додаје, кад га питају да ли се залаже за "велику Србију", он ће рећи не, док Курти када га питају да ли се залаже за "велику Албанију" то неће рећи, већ ће навести да му то у овом тренутку није приоритет.

Приштина, каже, намерава да присвоји приватну имовину на северу Косова и Метохији, иако ниједним документом нису предвиђене никакве базе ни војне касарне на северу Косова и Метохије.

Посебно катастрофалне последице су у болницама, због забране уласка српске робе, упозорава председник Србије и најављује да тражи начин за снабдевање КБЦ Косовска Митровица и болнице у Грачаници.

"Очигледно ћемо за то морати да молимо међународне представнике", рекао је Вучић.

У понедељак каже путује у Скопље, потом у Брисел на разговоре са Куртијем, а након тога иде у Мађарску на велики демографски самит. Дан српског јединства биће обележен 15. септембра, потом ће бити у Њујорку на Генералној скупштини УН.

"Наша је молба и мој захтев је представницима ЕУ и САД и нашим традиционалним пријатељима Кини и Русији да кроз аргументе сагледају ситуацију на КиМ. Не кроз то ко је стварао такозвану косовску независност, већ да видимо ко је заиста производио немире, нереде и сукобе и коме је то у интересу, ако у томе ни на који начин није учествовао", поручио је Вучић.

Додао је да не може жеља Србије да се поштује њен Устав да буде протумачено као провокација.

"Моја молба је, разумемо ми кампање и зашто се одређени текстови и емисије производе, али када је у питању очување мира и поштовање Повеље УН, онда сви ти интереси не могу да буде испред свега о чему сам говорио", рекао је он.

Одлука о ванредним изборима након повратка са састанака у свету

Говорећи о ситуацији у земљи, Вучић је казао да је део опозиције затражио изборе на свим нивоима, и то на агресиван начин то захтевају.

"Сматрао сам још од 2012. да не постоји ништа лошије за земљу него да неко ко нема легитимитет народа, држите власт по сваку цену, те да је власт дужна да када постоје озбиљно образложени захтеви за ванредним парламентарним изборима те захтеве сагледа", каже Вучић.

Додаје да је разговарао са представницима партија власти и види да постоји расположење да се изађе у сусрет захтевима дела опозиције о изборима.

"Остају технички детаљи, 1.000 техничких детаља. Сматрам да постоје важније ствари од тих техничких детаља", рекао је он и најавио састанке након ових спољно-политичких о изборима.

"У складу са тим, донећу одлуку. Мислим да је то важно за демократију у Србији", рекао је Вучић.

Према његовим речима, представници парламентарне већине су се понели одговорно и уздржано, упркос понашању дела опозиције, које је стајала на посланичким клупама и дувала у вувузеле.

"Преко ноћи су рекли да избори морају да буду и то онда када су они то рекли", казао је Вучић.

Председник Србије и члан Српске напредне странке додао је да се трудио да користи веома благе термине док је говорио о употреби вувузела у Скупштини док се разговарало о помоћи за лечење деце са спиналном мишићном атрофијом.

Он је рекао да је добио захтев да окачи заставу ЛГБТ сутра и да хитно одговори да ли ју је окачио.

"Ево нећу да је окачим", рекао је председник Србије и додао да не зна да ли ће то учинити Влада Србије.

"Сутра демонстрирајте још, сутра се сви лепо нађите и демонстрирајте. Држава је сувише озбиљна ствар", рекао је Вучић.

image