Србија и Балкан

Хаљити: Градоначелници на северу КиМ да поднесу оставке, зна се колико су гласова освојили

Хаљити наводи да би договор о новим изборима требало да буде склопљен уз посредовање ЕУ, а да би представници грађана на северу КиМ морали да се договоре
Хаљити: Градоначелници на северу КиМ да поднесу оставке, зна се колико су гласова освојили© TANJUG/ DOPISNIK KIM

Посланик ДПК Џавит Хаљити сматра да је спровођење петиције за смену градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије немогуће, и да, уколико премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели да игра игре са дуготрајним последицама, председници тих општина морају да поднесу оставке, преноси "Индекс онлајн".

"Сматрам да је потребно изградити саветодавну институцију од стране владе или институција као што је Еулекс или Амбасада САД, како би се развила унутрашња дебата на северу", казао је Хаљити.

Сматра да 20 одсто потписа не може да се постигне, јер Срби на северу, без могућег споразума о одржавању избора, неће да потпишу.

"Мислим да би градоначелници свакако требало да смире ситуацију. Зна се са по колико гласова су изабрани. Знам да они имају свој его и интересе странака које заступају, али мислим и уверен сам да та четири председника треба заједно да поднесу оставке, без обзира шта њихове странке кажу", додао је Хаљити.

image