Свет

Фон Крамон: Албански градоначелници немају политички легитимитет

Известилац за "Косово" у Европском парламенту тврди да она и Курти имају различите погледе на ситуацију на северу КиМ
Фон  Крамон: Албански градоначелници немају политички легитимитет© FOTO TANJUG/ KABINET PREMIJERA PRIVREMENIH PRIŠTINSKIH INSTITUCIJA/bs

Известилац за "Косово" у Европском парламенту Виола фон Крамон рекла је данас да, уколико албански градоначелници општина на северу КиМ улазе у општинске зграде само уз присуство тешко наоружаних полицијских снага, онда они "немају политички легитимитет" иако, имају право да обављају функције.

Она је рекла да начин на који је влада у Приштини у петак ушла на север КиМ није у складу са оним што би ЕУ желела да види.

"Ако се ствари тако раде, ако видимо оклопна возила, тешко наоружану полицију, специјалне јединице које нон-стоп чувају општинске зграде, треба да размислимо о другим могућностима и опцијама", рекла је Фон Крамон за "Радио слободна Европа" на албанском језику.

Решење које је потребно, сматра она, морало би да укључи и локално становништво.

Фон Крамон се, иначе, данас састала са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и, како Танјуг преноси, истакла да она и Курти имају различите погледе на ситуацију на северу КиМ.

Међународна заједница је оштро осудила поступке Приштине, тражећи да деескалира ситуацију.

ЕУ инсистира да Приштина не предузима једностране акције, док су САД поручиле да такозвано Косово одмах прекине са насилним мерама, подсетио је РСЕ.

image
VV inauguration
banner