Србија и Балкан

Смајловић: Ако буду избори у децембру, неће бити изнуђени

Избори су увек могући јер власт увек може да их сазове, и ово је ситуација у којој власт прилично комфорно о томе одлучује а не под притиском, каже Љиљана Смајловић
Смајловић: Ако буду избори у децембру, неће бити изнуђени© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Уколико дође до ванредних парламентарних и београдских избора у децембру, они неће бити изнуђени од стране опозиције, изјавила је данас новинарка Љиљана Смајловић указавши да власт можда има неки разлог да иде у децембру на изборе, али тај разлог сигурно није притисак опозиције.

"Ја бих пре рекла да је опозиција посумњала да се власт спрема за децембарске изборе, па је хтела да ствари представи: 'Ево изнудили смо изборе', јер тренутно у Србији не постоји криза која би изискивала ванредне, преурањене изборе", истакла је она за Танјуг.

Додаје да би избори у децембру значили да нема времена да се било шта мења у изборним условима, што је, сматра она, изненађујуће јер је раније главни захтев опозиције био измена изборних услова.

Смајловићева напомиње да су избори увек могући јер власт увек може да их сазове, али да је ово ситуација у којој власт прилично комфорно о томе одлучује и не под притиском.

Сматра да је опозиција која води протесте "Србија против насиља" променила став када је реч о изборима, из разлога што су схватили да не могу да исходују оне захтеве са којим су кренули у протест и да у таквој ситуацији, када је све мање људи на улицама, зато што људи разумеју да од остварења протеста неће бити ништа, мора да се убаци нека нова енергија и да се створи утисак да су сви за изборе, а да власт не сме да их распише.

"Видим ово као психолошку промену тактике, пре него ли налазим смисао у томе што се ради, поготово што тренутно постоје трења у опозицији, и даље се она раставља на саставне делове и није успела да створи утисак - 'Ево постоји циљ око кога смо сви сложни'", закључила је она.

Смајловићева каже да од састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу, не очекује ништа, али да очекује да се Куртију јасно да до знања да је под санкцијама, и да му буде јасније саопштено да је он тај који крши договорено и да је он тај који је одговоран за то што нема нормализације односа Београда и Приштине.

Сматра да Запад није показао незадовољство Куртијем и није осудио Куртија на начин на који би осудио Србију, да је Србија та која упорно одбија да спроведе оно што је договорено под патронатом ЕУ.

"Мислим да Курти није добро схватио да док траје рат у Украјини, Американци желе да је овде мир и привид нормалности, а не заоштравање. Не ради се о томе да је њима жао Срба које туку и држе у затворима, али им је стало да створе утисак да у Европи постоји слога и да је Украјина прва тема", оценила је она.

image