Србија и Балкан

Иницијатива у Црној Гори: Референдум за отцепљење Пљеваља

Због "колонијалног односа према Пљевљима и пљачке привредних ресурса" председник еколошког друштва Брезница Милорад Митровић најавио иницијативу за организовање референдума
Иницијатива у Црној Гори: Референдум за отцепљење Пљеваља© CC-BY-SA 2.0 / Golubogi

Председник еколошког друштва Брезница Милорад Митровић намерава да покрене иницијативу за организовање референдума на коме би се грађани Пљеваља изјаснили да ли подржавају да се ова општина отцепи од Црне Горе и формирају посебну независну државу, како би коначно могла да несметано располажу својим природним богатствима и новцем који, како тврди, централне власти неконтролисано извлаче из те средине, пишу "Вијести".

Он сматра да је то једини разуман начин да би се спасили грађани од екстремног сиромаштва и та, једна од најбогатијих црногорских општина, од потпуне еколошке и економске пропасти.

Митровића је на такво размишљање подстакла актуелна Влада Црне Горе која је, како тврди, наставила као и претходне, "колонијални однос према Пљевљима и пљачку привредних ресурса". Искључиву одговорност, тврди Митровић, за овакво катастрофално стање у којем се Пљевља налазе, сноси власт из Подгорице.

"Влада Црне Горе донела је одлуку да већ опредељена средства за изградњу нове зграде Опште болнице у Пљевљима, за коју је у 2023. години планирано 505.900 евра, распореди на 'више текућих пројеката' у Никшићу и Рожајама, тачније за изградњу ски центра на локалитету Хајла код Рожаја и помоћ локалној телевизији Никшић. Дакле, више је него јасно да је изградња ски центра и помоћ локалној телевизији важније од здравља Пљевљака, или једноставније, Пљевља и грађани Пљеваља су увек на посљедњем месту за све досадашње власти, укључујући и ову последњу", рекао је "Вијестима" познати пљеваљски еколог.

Он је истакао да је у питању вест која ће постати афера, јер ће бити кап у чаши која ће прелити и покренуту Пљевљаке на размишљање "да ли и даље желе да живе у овој и оваквој Црној Гори и у оваквим условима недостојним човека у 21. веку".

Политичке одлуке креиране у Подгорици, истиче он, направиле су од Пљеваља колонију и најобичнију касабу из које људи беже главом без обзира.

"Након ранијих, али и ових последњих поступака актуелне власти, ми смо са разлогом забринути за судбину града и његових житеља. Рудник угља и ЕПЦГ се хвале незапамћеним профитом, обарањем рекорда у производњи и стицању профита, па кад је већ тако, зашто се део тог великог профита не уложи у развој здравства у Пљевљима, него Општа болница нема ни конца за зашивање рана, а камоли шта друго. И сад је кривац директор болнице који је саопштио истину и изговорио да је цар го, па се одмах јављају да објасне како је он у ствари злонамеран и 'импутира неистине', рекао је Митровић.

Референдум ће, каже он, имати једно питање, да ли желе да се Општина Пљевља одвоји од Црне Горе и формира посебну и независну државу. 

"Након одржавања референдума, сходно резултатима демократског изјашњавања пунолетних грађана, приступиће се реализацији предлога или остајања у данашњем облику. А ако се, пак, грађани на референдуму изјасне да желе наставак оваквог облика колонијалне експлоатације богатства који њима припада, а које други користе, онда ће то бити почетак краја и грађана и овог богатог, али сиромашног подручја. Џорџ Орвел је давно рекао. 'Народ који изабере корумпиране, преваранте, лопове и издајнике, није жртва, већ саучесник", закључио је Митровић.

image