Србија и Балкан

Дебата у "Гардијану" - где су корени српске русофилије

Британски лист објавио је текст Томислава Марковића, а затим и реаговање Алекса Ерора
Дебата у "Гардијану" - где су корени српске русофилијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Wolfgang Maria Weber

Kорени антизападног расположења у Србији у потпуности су резултат патње коју су њени грађани претрпели под међународним санкцијама деведесетих година, тврди бивши новинар, а сада политички консултант Алекс Ерор у ауторском тексту у "Гардијану".

Ероров текст је реакција на чланак новинара и песника Томислава Марковића под насловом "Култ Путина у Србији осликава нацију која се још увек није суочила са својом прошлошћу", објављен у оквиру "Гардијанове" серије есеја који покушавају да открију какви су ставови бивших совјетских и источноевропских земаља кад је реч о специјалној војној операцији у Украјини.

Томислав Марковић, који је својевремено написао да "изјаснити се као Југословен значи пружити отпор савременом српском националом идентитету који су створили Ратко Младић, Радован Караџић, Слободан Милошевић и хиљаде ратних злочинаца мањег калибра", овога пута "раскринкавао" је русофилију код Срба.

Он између осталог говори и како медији у Србији величају руску акцију, помиње проруске протесте у Београду, а очекивано не изоставља ни Сребреницу, Ратка Младића, десничаре и националисте, као ни остале термине који се обично користе када се доказује теза попут његове да је Србија "срце таме".

Марковић у свом есеју тврди и да Срби Путина виде и као месију и "унапређену" верзију Слободана Милошевића.

Марковићеву "дијагнозу" српске русофилије, Ерор оспорава, истичући, не само да је она последица искуства српског народа са санкцијама, већ и показатељ "огорчености према западној подршци независности 'Косова', коју они не виде као ништа другачијe од руске анексије Крима."

"Не може се порећи да Србија није успела да се суочи са ужасима своје скорашње прошлости, али то тешко да је релевантно за пропутиновско расположење у земљи", пише Ерор који, према подацима са његовог блога, живи на релацији Београд- Лондон и за неколико светских медија углавном објављује текстове везане за Србију.

Он у тексту који је објавио "Гардијан" износи и статистике, али не наводи на који се извор позива.

"Иако у српском друштву постоји значајан број тврдокорних русофила, анкете показују да се ради о бучној мањини од око 21 одсто. То такође показује да 50 одсто Срба жели да земља одржи политику несврстаности, што одражава статус кво из времена Југославије. Ови људи нису посвећени руским интересима, али нису ни прозападни", истиче Ерор.

Недавно истраживање Нове српске политичке мисли, иначе, показало је да се 84 одсто грађана Србије противи увођењу санкција Русији, док се њих 88 одсто противи уласку Србије у НАТО.

image