Србија и Балкан

Бронзане медаље за ђаке из Србије на информатичкој олимпијади

Бронзане медаље из Грузије кући доносе Петар Бановић, ученик Математичке гимназије у Београду и Павле Дамјановић, ђак Основне школе "Нада Поповић" у Крушевцу. Чланови тима били су и Ирина Станишић, ученица Основне школе "Свети Сава" у Крагујевцу, и Андрија Николић, ђак Техничке школе у Чачку
Бронзане медаље за ђаке из Србије на информатичкој олимпијади© Друштво математичара Србије

Талентовани основци из Србије освојили су две бронзане медаље на Европској јуниорској информатичкој олимпијади (International Olympiad in Informatics ‒ ЕЈOI), која се од 8. до 14. септембра 2023. године одржала у Грузији. Конкуренцију је чинило 96 такмичара из 25 земаља. Нашу државу представљао је четворочлани тим најуспешнијих такмичара који су одабрани након више циклуса надметања из информатике од школског до републичког нивоа у организацији Друштва математичара Србије, а под покровитељством Министарства просвете.

Бронзане медаље из Грузије кући доносе Петар Бановић, ученик Математичке гимназије у Београду, и Павле Дамјановић, ђак Основне школе "Нада Поповић" у Крушевцу. Чланови тима били су и Ирина Станишић, ученица Основне школе "Свети Сава" у Крагујевцу, и Андрија Николић, ђак Техничке школе у Чачку.

"Јуниори су најмлађа категорија на оваквим смотрама, по нашем званичном календару такмичења, реч је о основцима, али не треба да збуни што су међу овом децом понекад и ђаци првог разреда средњих школа, јер место у националном тиму су завредели у претходној школској години и по узрасту још припадају јуниорима", каже за "Политику" професор др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије.

Он подсећа да су недавно наши средњошколци на Међународној информатичкој олимпијади у Мађарској освојили две сребрне и две бронзане медаље, у конкуренцији од 355 учесника из 89 земаља, да су 16. у свету а међу европским екипама трећи, што значи у врху листе најуспешнијих и на Старом континенту и на планети.

До завршетка ове такмичарске сезоне нашим младим талентима предстоји и Балканска олимпијада из информатике, каже проф. Марић, уверен да наши ђаци имају велике шансе да буду први на Балкану.

Вођа екипе основаца на управо завршеној Европској информатичкој олимпијади била је Милица Настић, наставница математике у ОШ "Андра Савчић" у Ваљеву, а њен заменик био је Огњен Нешковић, студент Математичког факултета у Београду.

image