Србија и Балкан

Министарка правде: Предлаже се доживотни затвор за силоватеље

У складу са иницијативом родитеља деце страдале на пешачким прелазима и у јавном саобраћају, мењаће се и санкције за тешко дело против безбедности саобраћаја, каже Поповић
Министарка правде: Предлаже се доживотни затвор за силоватеље© TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да је изменама Кривичног законика које је предложило Министарство правде, предвиђено да се за све облике кривичних  дела силовања, обљуба над немоћним лицем и обљуба над дететом може изрећи казна доживотног затвора а да ће казне бити проширене и на насиље у породици.

"Министраство правде припрема измене и допуне Кривичног законика (КЗ) у циљу унапређења постојећег норматива, као и ради испуњавања обавеза које Република Србије има у поступку преговора за чланство у ЕУ", појаснила је министарка.

Министарка је нагласила да се измене и допуне Кривичног законика (КЗ), односе на пооштравање казни за кривично дело насиље у породици и групу кривичних дела против полне слободе, на иницијативу председника Србије Александра Вучића, коју је влада прихватила.

"За основни облик кривичног дела насиље у породици предложено је да се пооштри и пропише казна затвора у распону од шест месеци до пет година, уместо казне затвора од три месеца до три године, која је сада на снази", каже Поповић за "Политику".

Она појашњава да је за кривично дело насиље у породици које је извршено коришћењем оружја, опасног оруђа или другог средства које је погодно да тело тешко повреди или здравље тешко наруши, за које је до сад била прописана казна од шест месеци до пет година, предложена казна затвора у распону од једне до десет година. Ако је извршењем неког од ових кривичних дела наступила тешка телесна повреда или је нарушено здравље или је учињена према малолетном лицу, предложено је да буде прописана казна затвора од три до дванаест година, уместо две до десет година, колико је сада прописано.

Поповић додаје да је, такође "предложено да ко прекрши мере заштите од насиља у породици које му је суд одредио буде кажњен казном затвора од три месеца до три године".

Министарка наводи да је за све облике кривичних дела силовања, обљуба над немоћним лицем и обљуба над дететом може изрећи казна доживотног затвора.

"Када је реч о о кривичином делу обљуба злоупотребом положаја предложено је да починилац буде кажњен казном затвора од шест месеци до пет година, уместо сада прописане казне од три месеца до три године, а уколико је као последица извршења овог кривичног дела дошло до трудноће, за починиоца је предложена казна од једне до десет година затвора, уместо садашње казне од  шест месеци до пет година", каже Поповић.

Она истиче да је у "случајевима основног облика кривичног дела недозвољене полне радње предложено да се починилац казни искључиво казном затвора уместо новчаном казном или казном затвора од три године".

Поповић је открила да ће се, у складу са иницијативом родитеља деце страдале на пешачким прелазима и у јавном саобраћају, мењати и санкције за тешко дело против безбедности саобраћаја.

"Очекујем да пооштравање казни затвора за кривично дело 'тешка дела против безбедности јавног саобраћаја', утиче на савест и одговорност возача, како би се сачували животи пешака, а посебно животи најмлађих", каже Поповић.

Она наводи да се овим изменама шаље порука жртвама насиља, пре свега женама да ће држава најоштрије  реаговати и у циљу сузбијања свих облика насиља најоштрије казнити починиоце.

"Пооштравање казнене политике, значајно би охрабрило све жене да не трпе насиље, да га без страха пријаве и да буду уверене да ће држава бити ту да их заштити", закључује Поповић и додаје да очекује да ове измене буду усвојене током следеће године.

Поповић тврди да ће измене КЗ-а односити и на појачавање кривично-правне заштите новинара.

Амбер алерт

Министарка се у разговору осврнула и на ускоро увођење система "Амбер алерт" и објаснила да je то систем ширења и објављивања информација о специфичним случајевима отмице деце и да представља позив грађанима да све потенцијалне корисне информације пријаве полицији.

"Објаве путем различитих медија, телевизијских и радио емисија, интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, ауто-путевима, могу да допру до грађана који ће запамтити лице отетог детета и потенцијално га уочити", појаснила је Поповић.

Она наглашава да "глас" о  отмици може бити добра основа у унапређењу заштите деце и позив на солидарност грађана који су спремни да помогну полицији уколико имају корисне информације о извршеној отмици.

image