Србија и Балкан

Славица Ђукић Дејановић: Веће казне за насиље у школама

Законске измене омогућиће да од другог разреда основне школе оцена из владања ученика уђе у просек оцена на полугодишту и крају године, смањење броја ученика у одељењу на максимално 28 и могућност удаљавања ученика са наставе у трајању од минимум пет дана у случају теже повреде обавеза ученика
Славица Ђукић Дејановић: Веће казне за насиље у школама© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

У петак ће нову школску годину почети 760.000 ђака, а међу њима су и ученици ОШ "Владислав Рибникар", јер је тако одлучено у договору са стручњацима и родитељима, каже Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете. 

Она у интервјуу за "Вечерње новости" каже да је тим ученицима од 3. маја пружана континуирана подршка, те да је највећи број њих савладао трауму. 

"У другој групи су деца којима ће током године бити организован саветовалишни рад - психо-социјална подршка. Али, има деце која ће бити упућена на лечење у здравствени систем како би решила посттрауматски стресни поремећај или другу психолошку нестабилност", истиче министарка. 

Наводи да је сугестија школама да 1. септембар буде дан дијалога наставника и ученика, не само о школским програмима већ и о емоцијама, вредностима, људској топлини и уважавању. 

Парламент ће, према њеним речима, током јесењег заседања усвојити законе којима су предвиђене казнене мере за насиље у школама, а циљ је јачање васпитне функције школа.

"Између осталог, ове законске измене омогућиће да од другог разреда основне школе оцена из владања ученика уђе у просек оцена на полугодишту и крају године, смањење броја ученика у одељењу на максимално 28 и могућност удаљавања ученика са наставе у трајању од минимум пет дана у случају теже повреде обавеза ученика", објашњава Ђукић Дејановић.

Када су упитању измене Закона о уџбеницима, оне омогућавају у вођење Националне читанке, као наставног средства за све ученике основног и средњег образовања који похађају наставу на српском. У њима ће се, по речима министарке, наћи додатни материјали који би утицали на развијање националног идентитета и националне свести. 

О протестима и изборима

О протестима које одржава део опозиције под мотом спречавања насиља у друштву министарка каже да су у ствари незадовољни чињеницом да у редовним изборним активностима не могу да остваре амбицију да преузму власт. 

Министарка истиче и да је СПС спреман за изборе и учествоваће на њима, али понавља речи лидера странке Ивица Дачића да само комплетан мандатни период омогућава реализацију предизборних обећања. 

image