Србија и Балкан

Папа Пије XII био упознат и са злочинима усташа у НДХ

Претпоставља се да ће ватиканска архива открити да ли је Степинац информисао папу о почињеним злочинима усташа за које је сигурно знао
Папа Пије XII био упознат и са злочинима усташа у НДХwww.globallookpress.com © VATICAN MEDIA

Папа Пије XII морао је да зна за монструозне злочине над Србима у усташкој творевини Независној Држави Хрватској, тврде свештеници блиски садашњем папи Франциску, а у вези са открићима из Ватиканског архива, која јасно указују да је Пије био упознат с нацистичким злочинима током Другог светског рата, те Холокаустом над Јеврејима.

"Ништа није искључено, јер су и свештеници који су били противници Хитлера и марионетског режима Анте Павелића редовно обавештавали Ватикан шта се догађа. Чињеница је да је кардинал Алојзије Степинац међу првим поздравио долазак усташа на власт, а папа Пије XII га у јануару 1942. именовао за војног викара хрватске војске чији је први задатак био – очистити територију НДХ од Јевреја и Срба", изјавио је високорангирани свештеник у Ватикану за "Вечерње новости".

Додао је да ће ватиканска архива открити да ли је Степинац информисао папу о почињеним злочинима усташа за које је сигурно знао, баш као што је знао о покрштавању српског живља, а о чему сведоче документа из архива Загребачке надбискупије која су недавно угледала светло дана – она потврђују да је Степинац писао "да свештеници изађу у сусрет православним Србима ако желе да пређу у католичку веру и да ће се, када прође ово време лудила и дивљаштва знати ко је које вере".

"Може се претпоставити да је баш у том времену лудила и дивљаштва, што укључује многобројне усташке злочине који воде до Јасеновца, Степинац писао Ватикану. Уосталом, папа Пије XII, Хитлеров папа, тврди антикомуниста, прогласио је Степинца кардиналом. Свако ко имало познаје како функционише Света столица кроз векове зна да је управо папа најобавештенији унутар ватиканских зидова", истакао је извор "Новости".

Зато и папа Франциско, како је њему близак свештеник рекао, много више зна него што можемо да претпоставимо, па тако и о вези Пија и Степинца и врха цркве у Хрватској у ратним годинама, али и у време када су се усташе, након пораза од Хитлера, дале у бекство уз помоћ неких у Ватикану.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner