Србија и Балкан

На Градини заплењено седам вредних икона: Шверцери их сакрили у лични пртљаг

Експертиза је показала да су иконе сликане на дрвету руком истог иконописца, јајчаном техником са позлатом у подлози и да су настале највероватније крајем 18. и почетком 19. века
На Градини заплењено седам вредних икона: Шверцери их сакрили у лични пртљаг© Управа царина

Цариници су јуче на граничном прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили покушај двојице путника да међу личним пртљагом прокријумчаре седам вредних православних икона, саопштили су из Управе царина.

Случај је откривен када је на ред за редовну контролу на улазу у Републику Србију пристигао аутомобил страних регистарских ознака, којим су из Грчке ка Немачкој путовала двојица мушкараца.

На питање цариника да ли имају нешто да пријаве за царинску контролу, возач и његов сапутник рекли су да са собом носе само лични пртљаг. Међутим, током детаљног прегледа, у гепеку возила је пронађен и велики кофер са седам старих икона, увијених у бело платно.

Након ангажовања стручњака потврђено је да су у питању иконе велике материјалне, историјске и уметничке вредности, настале највероватније крајем 18. и почетком 19. века.

Експертиза је такође показала да су иконе сликане на дрвету руком истог иконописца, јајчаном техником са позлатом у подлози.

Даљом анализом ће бити утврђена прецизна старост, вредност и порекло заплењених икона.