Србија и Балкан

Управа царине: Шта можете да имате у личном пртљагу приликом преласка границе

Најсигурније је да се пријаве све драгоцености које путници носе са собом, како би поштедели себе ризика да оне буду привремено или трајно одузете
Управа царине: Шта можете да имате у личном пртљагу приликом преласка границе© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Управа Царина саопштила је да се важећи прописи за путнике који прелазе границу Србије нису мењали у односу на претходну сезону, па, између осталог, пренос готовине у износу већем од 10.000 евра, у динарима или било којој другој страној валути, који се односи на сваког појединачног путника па и на малолетну децу, мора бити пријављен.

У случају да са собом носите више од 10.000 евра по особи, дужност вам је да то пријавите како на улазу, тако и на излазу из земље и да приликом пријаве попуните одговарајући Образац, напомињу из Управе царина.

Лични пртљаг чине сви предмети које путник носи са собом, а служе му док је на путовању, а уколико се ради о неком вреднијем реквизиту или уређају, путници се саветују да попуне Образац о привременом износу како би по повратку у земљу могли да докажу да су претходно тај предмет изнели из земље, како он не би подлегао наплати увозних дажбина.

Међутим, у личном пртљагу могу да се нађу и неке ствари за које постоје јасна количинска ограничења, као што је то случај са акцизном робом, наводи се у саопштењу.

Када је реч о дувану и дуванским производима, они могу бити део личног пртљага, али само у ограниченим количинама, 50 цигарета, 25 цигарилоса, 10 томпуса или комбинација наведених производа у мањим количинама.

У пртљагу може да се нађе и алкохолно пиће, али само један литар жестоког пића и један литар вина.

Путник са собом може да унесе или изнесе храну која му је потребна током путовања, сендвичи, грицкалице, вода, сокови и слично, у разумној количини, као и да понесе нешто од фабрички упаковане хране за коју је очигледно да служи за његове личне потребе, али треба водити рачуна да унос хране животињског порекла подлеже посебним ограничењима и да њена количина не сме прелазити један килограм.

Путници у личном пртљагу смеју да понесу лекове који су му потребни за личну употребу или за љубимца ког води са собом, у количини која је неопходна за уобичајену терапију не дужу од 15 дана, међутим уколико се користе лекови који садрже психоактивне супстанце, званично мишљење лекара ће бити потребно за све преко једног паковања које садржи 30 појединачних таблета.

Најсигурније је да се пријаве све драгоцености које путници носе са собом, како би поштедели себе ризика да оне буду привремено или трајно одузете. То се односи како на лични накит који путник носи на себи или у пртљагу, тако и на злато у облику плочица, полуга и новчића.

По повратку у земљу, без наплате дажбина роба која је купљена у иностранству се можете унети уколико њена вредност не прелази износ од 100 евра, а у случају да се ради о некој вреднијој ствари од наведеног износа која је купљена за личне потребе путника, а чија вредност не прелази три хиљаде евра у динарској противвредности, таква роба треба да се пријави и она може бити оцарињена на самом граничном прелазу у тзв. "скраћеном поступку".

У том случају, на царинску основицу, односно процењену вредност робе, зарачунава се царина од 10 одсто, а на добијени износ се обрачунава ПДВ од 20 одсто.

У сезони одмора и путовања када је уобичајено да на граничним прелазима буде више путника него обично, Управа царина саветује се да се током путовања проверава стање на прелазима преко апликација доступних на мобилним телефонима, како би путници могли на време да одреагују и одлуче се за коришћење неког од мање оптерећених граничних прелаза где понекад нема ниједног возила.

Да би прелазак границе био што ефикаснији, без непотребних задржавања и непријатности, путници би пре путовања требало да се информишу о важећим прописима.

image